Bivši vlasnik Železare tuži Kineze


27. april 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Američki proizvođač čelika Ju-Es stil podneo je tužbu protiv velikih kineskih proizvođača i distributera čelika.

Ta američka kompanija zahteva da se na američkom tržištu zabrani navodno nefer trgovanje kineskim proizvodima.

Američka kompanija, koja proizvodi i prodaje proizvode od čelika u Severnoj Americi i Evropi, saopštila je da je podnela tužbu američkoj Komisiji za međunarodnu trgovinu (ITC) protiv kineskih proizvođača i distributera čelika zbog, kako tvrdi, nezakonitih metoda povrede konkurencije, prenosi agencija AFP.

Ju-Es stil u tužbi tereti kineske kompanije za “nezakonit dosluh radi nameštanja cena, krađu trgovinskih tajni i lažno obeležavanje proizvoda radi izbegavanja carinskih dažbina” i zahteva isključivanje kineskih proizvoda od čelika s američkog tržišta.

“Iskoristićemo sva raspoloživa sredstva kako bismo se izborili za pravednu trgovinu”, navodi se u saopštenju predsednika i generalnog direktora Ju-Es stila Marija Longija.

ITC ima rok od 30 dana za procenu tužbe i donošenje odluke o potencijalnom otvaranju istrage.

Kina drži više od polovine svetske proizvodnje čelika, a širom sveta je suočena s optužbama da preplavljuje tržište proizvodima koji se prodaju ispod tržišne cene, čime krši globalne trgovinske propise, navodi AFP.