Biši radnici Želvoza opet u protestu


03. jun 2015. DRUŠTVO – Izvor: Smederevske novine – Stotinak bivših radnika fabrike železničkih vozila „Želvoz“ okupilo se na gradskom trgu, a potom uputilo pred kapije preduzeća, u pokušaju da od nadležnih dobiju odgovor na pitanje kada i kako će im biti isplaćene zaostale zarade i dugovanja koja im nisu namirena nakon odlaska iz fabrike. Okupljeni radnici objašnjavaju da su do fabrike došli kako bi na licu mesta razgovarali sa Miloradom Stojkovićem, zastupnikom kapitala i generalnim direktorom „Želvoza“, pošto ih je na njega uputila Agencija za privatizaciju.
-Agencija za privatizaciju je, u skladu sa članom 21. stav 1. Zakona, dana 29.10.2014. godine, Ministarstvu privrede, predložila da se postupak privatizacije Želvoza sprovede modelom strateškog partnerstva i to zajedničkim ulaganjem putem osnivanja novog privrednog društva. Odluku o strateškom partnerstvu osnivanjem novog privrednog društva donosi Vlada, na predlog ministarstva nadležnog za poslove privrede, saglasno članu 70. Zakona. Agencija do danas nije obaveštena o odluci Vlade Republike Srbije. Istovremeno ukazujemo da, kako u postupku privatizacije subjekti privatizacije ne gube svoj pravni subjektivitet, to su njihovi organi upravljanja dužni da se staraju o svim poslovima Subjekta privatizacije. Imajući navedeno u vidu, upućujemo Vas da svoja prava na naplatu potraživanja i povezivanje staža ostvarite u neposrednom, dogovoru sa Subjektom privatizacije, a ako to nije moguće, u okviru sudskog postupka, u skladu sa zakonom – navedeno je u odgovoru Agencije za privatizaciju bivšem radniku Draganu Goluboviću.

Do Stojkovića radnici nisu uspeli da dođu, niti se on pojavio pred okupljenima, kojima su radnici obezbeđenja preneli da direktor nije u fabrici.

– Sledeća instanca za nas je ministarstvo privrede kome ćemo se, takođe, obratiti dopisom. Pisali smo i premijeru Vučiću. Niko ovim ljudima koji su se ovde okupili ne daje nikakve odgovore. Mnogi nisu ni došli zato što su prinuđeni da nadniče na njivama i u voćnjacima, ljudi nemaju više para, od čega će da žive? Država im duguje, firma im duguje. Dokle to više? – pita se Golubović i dodaje:

-Gradonačelnica je prošle godine obećala da će da posreduje između radnika i Vlade Srbije da se reši ovaj problem. Niti se pojavila, niti ima nameru da nam pomogne. To je rekla na sastanku koji smo imali 15. maja i da je jedina adresa na koju treba da se obratimo zastupnik kapitala u Želvozu.

2Radnici nisu sigurni koliko im zarada duguje „Želvoz“, a prema procenama taj broj se kreće od 28 do 36, u zavisnosti od pojedinačnog slučaja. Navode da je i ono što su primali bilo manje od minimalca i ističu da bi sve to mogao da „raščivija“ samo dobar pravnik koji bi se ozbiljno pozabavio ovom problematikom.

-Nisu isplaćene neke od plata, nisu isplaćene razlike u platama, kao ni regres, ni topli obrok, jubilarne nagrade, troškovi prevoza, lečenja, jer mi nismo imali ni overene zdravstvene knjižice. Nije regulisan ni radni staž – objašnjava Golubović.

Zastupnik kapitala i generalni direktor „Želvoz“-a Milorad Stojković koji se nije pojavio pred nezadovoljnim radnicima nije odgovarao ni na mnogobrojne pozive novinara. Na fiksni telefon fabrike niko se nije javljao, već se uključivao signal za faks. Zato je nemoguće bilo saznati na koji način će se rešiti dugogodišnji problemi, kao i u kakvom je tačno statusu ovo preduzeće, nakon što je prestala da važi zaštita od poverilaca, koja je za „Želvoz“, kao i mnoga druga preduzeća u restruktuiranju bila na snazi do 1. juna.