Biblioteka nastavlja sa uspešnim radom


07. februar 2012. KULTURA – Najstarija ustanove kulture u gradu pokušaće da u ovoj godini potvrdi rezultate iz prethodne, održi broj korisnika i nabavi nove naslove. Biblioteka grada nastaviće sa digitalizacijom knjižnog fonda, izdavačkom delatnošću i obezbedjivanjem kvalitetnih uslova za sve posetioce.

Narodna biblioteka Smederevo svoju osnovnu delatnost ostvaruje u okviru Zakona o kulturi i novog Zakona o bibliotečko informacionoj delatnosti. Održavanje kulture čitanja, obrazovanja, vaspitanja i informisanja, kao i briga o 250 hiljada knjiga i više od 50 000 periodničnih listova prioriteti su Biblioteke i u 2012. godini, kaže Dragan Mrdaković, direktor ove ustanove. Program za ovu godinu je u mnogome oslonjen na izveštaj iz prethodne, koji pokazuje odlično poslovanje Biblioteke grada. Više od 8300 korisnika, nabavka više od 7000 knjiga, 150 hiljada poseta, 9 objavljenih monografskih publikacija, 4 broja časopisa Mons Aureus i 192 književna programa, samo su neki od pokazatelja uspešnog rada Biblioteke.

Celokupna delatnost, Biblioteku grada svrstava u rang biblioteka koje postižu izvanredne rezultate i uzlazne linije razvoja. Zato će u 2012. godini, kako tvrdi Mrdaković, biti nastavljena digitalizacija knjižnog fonda, pre svega zavičajnog, radiće se na elktronskim izdanjima i računarima opremati bibliotečki ogranci. Gradska biblioteka je sve programe i projekte radila u realnim okvirima, rukoveodeći se trenutnom ekonomskom situacijom u nadi da će prošlogodišnje rezulatate potvrditi. Aproprijacijom osnivača, sredstva za nabavku knjiga su ove godine umanjena, pa će se u ovoj ustanoviti truditi da i to premoste, zadrže sve programe i od svojih sredstava nabave ostatak knjiga.

To sve radimo i ostvarujemo sa relativno malim brojem radnika, tvrdi direktor Biblioteke, pa smo u okviru kadrovskog razvoja planirali, ukoliko bude moguće, da uposlimo i još 2 bibliotekara visoke stručne spreme, kako bi u tom sektoru nastavili tradiciju kvalitetnog razvoja i dobrih rezulatata u Smederevu, podunavskom Okrugu i Srbiji.

Izvor: Televizija Smederevo