Balet “Mannakin theater and dance” premijerno u Smederevu


08. jun 2015. KULTURA – Baletska predstava „U sredini“ baletske trupe „Mannakin theater and dance“ internacionalnog sastava biće premijerno u Smederevu izvedena u petak 12. juna na Velikoj sceni Centra za kulturu. Trupu je osnovao Amerikanac Nejtan Kotam, koji će i nastupiti, a čine je igrači baleta Narodnog pozorišta u Beogradu: Dalija Imanić, Miloš Marijan, Čedomir Radonjić, Tijana Šebez, Smiljana Stokić, Brankica Mandić, Dušan Milosavljević, kao i Maks Robertson i Nikola Bjanko.

Predstava je sklopljena kao mozaik odlomaka iz klasičnog i savremenog baleta, a u igri je zastupljena i pantomima, koja joj daje komičnu notu. Tretira probleme i emocije savremenog čoveka sa porukama tolerancije, razumevanja i ljubavi. Sabrana igračka dela u čast bitisanja na stazi života obuhvataju koreografije „Ko to tamo peva“, jednog od dragulja na kruni Narodnog pozorišta u Beogradu, igrački duet koji predstavlja vrhunac baleta, zatim koreografiju Aleksandra Saše Ilića na muziku Perotinusa Beata Viscera „Četiri pesme za Tađa“, delo koje je rađeno na osnovu ideje iz novele Tomasa Mana ,,Smrt u Veneciji”. Sledeća na repertoaru je inspirativna scena ispod balkona pas de deux iz „Romea i Julije“ u obradi svetski afirmisanog američkog igrača i koreografa Brusa Stivela, koji je celu jednu sezonu proveo na čelu Baleta Narodnog pozorišta u Beogradu. „Elementi permutacije“ je naziv za tačku koju čine četiri dueta postavljena na „Varijaciju za gitaru i violinu“ italijanskog kompozitora Maura Đulijanija. Publika u Smederevu videće i „Popodne jednog fauna“, retko izvođen, dragulj svetskog baleta u koreografiji čuvenog Nižinskog na muziku legendarnog Debisija. Na repertoaru je i „Bostonsko venčanje“ na muziku Antonija Laura za gitaru izvodi ženski baletski duet. Premijerno će biti izvedena koreografija „Jedan čovek“, prvobitno nazvana „Solo za četiri muška igrača” Nejtana Kotama, koji je začet tokom njegovih postdiplomskih studija na Univerzitetu u Arizoni. Koreografija kojom će biti završen koncert nosi naziv „Godišnjica“. To je duet Daglasa Nilsena, napravljen u sećanje na svoj 35. rođendan i inspirisan istoimenim delom slikara Šagala, humorističan i voajerističan pogled na luckasto ponašanje jednog bračnog para na imanju svog poslodavca.

Baletski spektakl „U sredini“ do sada je videla publika u Beogradu, Čačku, Novoj Varoši i Prijepolju. Turneju nastavljaju ovog meseca koncertima u Kovinu i Smederevu. Gostovanje baletske predstave po gradovima Srbije pomogla je Ambasada Sjedinjenih američkih država u Beogradu. Koncert počinje u 20 časova, a cena ulaznice je 400 dinara.