Balada o Želvozu se nastavlja


30. mart 2012. DRUŠTVO – Protestni odbor radnika „Želvoza“, koji protestuju tri sedmice zbog neisplaćenih otpremnina, odbio je ponudu menadžmenta i dostavio poslovodstvu sopstveni predlog sporazuma.

Radnici traže da im se za prvih deset godina staža isplati polovina republičke zarade, a zatim za svaku sledeću godinu trećina bruto plate na republičkom nivou. Jedna od tačaka predloženog sporazuma je i ona prema kojoj radnik zadržava pravo na tužbu ukoliko poslodavac 30 dana posle isteka roka ne isplati prvu ratu, ili ne isplaćuje naredne svakog meseca.

Poslovodstvo je radnicima prethodno ponudilo da otpremnina bude obračunata tako što će im biti isplaćena trećina zarade za prvih deset godina staža i četvrtina bruto plate za svaku sledeću godinu. Protestni odbor radnika tvrdi da je ta ponuda potpuno neprihvatljiva.

– Prema predlogu poslovodstva za naše otpremnine bilo bi potrošeno 112.000.000, a ne 200.000.000 miliona dinara, koliko je odredila Vlada da nam obezbedi Fond za razvoj – kaže Slobodan Cvetković, radnik “Želvoza“.

Štrajk glađu i blokada Skupštine opštine se nastavljaju. Radnici su poručili da neće prekinuti štrajk dok im ne isplate sva dugovanja, ali i da su se dogovorili da, kao znak dobre volje dok poslodavac ne odgovori na njihov predlog, ne blokiraju saobraćajnice u gradu.

Izvor: pravda. rs