Autorski projekat međunarodne kulturne saradnje


13. februar 2017. KULTURA – Izvor: Danas – Autorski projekat međunarodne kulturne saradnje, izložba pod nazivom Voda u knjigama umetnika/Pegament concertina, autora mr Leposave Milošević Sibinović, biće otvorena sutra u Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo, saopšteno je danas.

Projekat Pergament Srbija je višegodišnji, živi međunarodni projekat, 41. put predstavljen javnosti, u kome je do sada učestvovalo oko 150 potvrđenih umetnika iz zemlje i sveta (među kojima su i akademici Vladimir Veličković i Dušan Otašević, Momčilo Antonović; Jarmila Vešović, Mileta Prodanović, Milan Stašević, Velizar Krstić, Viktor Ernandes Kastiljo, Renate Kristin, Eva Meler, Muriz Čoković, Nunik Sauret, Ireri Topete, Elif Karaaslan…).

Radi kontinuiteta i lakšeg prepoznavanja, projekat ima osnovni naziv Pergament Srbija, a posebne tematske celine i segmenti svoje nazive čime se potvrđuje umetničko fokusiranje na razne teme.

Cilj projekta je povezivanje tradicije gotovo izumrlog umeća nematerijalne kulturne baštine –izrade jagnjećeg pergamenta, sa savremenim slikarskim izrazom, zatim povezivanje umetnika raznih zemalja, kulturnih miljea, nacionalnih pripadnosti, autorskih poetika i životnih dobi.

Jagnjeći pergament je otmen drevni materijal, sa genetskim kodom, veoma ekspresivan, pa je projekat jedinstven u svetu. Reč koncertina je stručni izraz za savijanje tabaka u formi harmonike. Formatiran ručno pravljeni jagnjeći pergament u koncertina knjigama, deli se pozvanim umetnicima koji ih vraćaju urađene na objavljenu temu.

“Tema Voda je novi segment kontinuiranog međunarodnog autorskog projekta Pergament Srbija/Pergament koncertina. Razlozi za izbor teme jesu aktuelnost i mogućnosti refleksije koje ona pruža kao umetnički izazov. Kako kompleksan put vode ostavlja neizbrisive tragove, njeni filozofski, religijski, ekološki i praktični aspekti provocirali su najrazličitije autorske refleksije na pergament podlozi”, navodi Leposava Milošević Sibinović.

U Gradskoj galeriji savremene umetnosti Smederevo 107 domaćih i inostranih umetnika realizovaće svoje radove u okviru navedenog projekta. Izložba je organizovana u saradnji sa Ambasadom Meksika u Beogradu.

Leposava Milošević Sibinović rođena u Čačku 1950; diplomirala na vajarskom odseku Akademije primenjenih umetnosti u klasi prof.Miodraga Živkovića, u Beogradu,1974; na istoj pohađala postdiplomske studije 1974-1976, stipendista vlade Meksika u okviru međunarodne kulturne saradnje Meksika i Jugoslavije 1977-78; magistrirala na vajarskom odseku Nacionalne škole likovnih umetnosti (Akademija San Karlos), u klasi Valdemara Šjolandera Siudad Meksiko, 1980; primljena u ULUPUDS 1975; primljena u ULUS 1976; živela i profesionalno se bavila umetnošću u Meksiku 1977-82; od 1983 živi i radi u Beogradu u statusu samostalnog istaknutog umetnika.

Od 2011. godine je uživalac trajnog priznanja Nagrade Ministarstva kulture za izuzetan doprinos kulturi Republike Srbije. Radi monumentalnu i galerijsku skulpturu, uljane slike i akvarele i autorske projekte. Izlagala na 100 samostalnih izložbi i autorskih projekata (30 u inostranstvu).

Otvaranje smederevske izložbe je u utorak, 14. februara u 19 časova i biće dostupna javnosti do 13. marta.