Arizanovići od hrane prave umetničko delo


11. januar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Večernje novosti – Lubenica, za njih, nije povrće, već egzotičan umetnički poligon za maštovite kreacije. Kod njih se bundeva, kao u bajci, pretvara u kočiju, a tikva u lik Diznijevog junaka. Tanja i Dragoslav Arizanović, supružnici iz Smedereva, hranu posmatraju kao umetnost otkako ih je srpska znatiželja odvela u drevnu tajlandsku veštinu karving, dekoracije od povrća i voća.

Na stolu Arizanovića hrana ostavlja umetnički utisak, a posvećenost kojom rezbare dekoracije od najrazličitijih plodova je vredna poštovanja. Kao i sve dobre stvari u životu, njima se karving dogodio spletom slučajnih okolnosti.

– Suprug i ja bavimo se karvingom dve godine – kaže Tanja Arizanović. – Sve je počelo na sajmu hrane i pića 2011. godine, kada nas je pozvala suprugova majka, Buba Arizanović, koja je već poznata po dekoracijama hrane. Sasvim slučajno smo krenuli da rezbarimo tikvu. Od raznog povrća napravili samo simpatične životinje i neočekivano osvojili drugo mesto.

Za njih, to je bilo kao blesak prosvetljenja, jer su u jednom trenutku otkrili skriveni talenat.

Nastavili su da istražuju i saznali da je umetnost rezbarenja povrća i voća gotovo nepoznanica kod nas, dok se u svetu mnogo ljudi bavi karvingom.

Ali, već za sledeći etno-sajam hrane i pića su se ozbiljno pripremili.

– Uživali smo u rezbarenju Indijanaca, Kineskinja i ostalih likova, pričaju. Te godine je i konkurencija postala veća, osvojili smo drugo mesto.

Arizanovići kažu da prate najnovije trendove serviranja, sebično čuvaju tradicionalne sitnice, a najviše vole kada drugi uživaju u njihovim dekoracijama. Za karving koriste posebne noževe.

– Tehnike rezbarenja se razlikuju. Većina voli i radi tradicionalnu tajlandsku tehniku, dok mi eksperimentišemo. Radije se opredeljujem za prikaz konkretnog lika, ali imam želju i volju da savladam sve tehnike.

Da nisu zalutali u karving, potvrdu su dobili i na 8. Sajmu etno-hrane i pića u Beogradu, u novembru prošle godine, kada su njihove dekoracije proglašene najboljima.

– Jako smo se obradovali, između ostalog, i zato što dokazujemo da se, uprkos svemu, još uvek svaki rad i trud isplati – priča Tanja.

Zvončica na lubenici, akvarijum u lubenici, tikva Deda Mraz, Čarli Čaplin tikva, samo su neke od zanimljivih dekoracija. Ipak, njihove neobične jestive kreacije najviše vole deca.

– Ono što je najlepše jeste da ovako izrezbarene lubenice, dinje, tikve i ostalo povrće i voće jeste savršen i originalan poklon za sve vrste proslava, bilo da se radi Novoj godini, rođendanima, krštenju, poslovnim sastancima, svadbenom veselju ili jednostavno želite da iznenadite voljenu osobu – govori Tanja.