Amerikanci uskoro pale drugu peć u Smederevu


23. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: Blic – Predstavnici američkog “Esmarka” ponudili su Vladi dodatne garancije da će, ukoliko pobede na tenderu, biti dugoročni strateški partner Železare u Smederevu, saznaje “Blic”.

O ovome je juče, istina bez navođenja imena, govorio i premijer Aleksandar Vučić.

– Veliki sam optimista u vezi sa rešavanjem problema smederevske Železare. Verujem da smo sada bliže nego ikada da taj posao okončamo – rekao je juče Vučić.

“Esmark”, inače, važi za najozbiljnijeg kandidata za preuzimanje čeličane u Smederevu. Ponudili su, kako kažu upućeni, ostvarljiv biznis plan za prvih 36 meseci rada, a planiraju rad obe visoke peći. Navodno bi druga peć, koja je trenutno ugašena, mogla da se pokrene u roku od šest meseci od preuzimanja čeličane.

„Esmark stil grupa“ je jedan od vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika i treći proizvođač čeličnih ploča u Americi. Interesantno je da je Džon Gudiš, nekada prvi čovek Ju-Es stila, od penzionisanja konsultant u „Esmarku“. Kompanija poseduje više postrojenja za preradu čelika.

Za preuzimanje Železare i dalje se pregovara i sa holding kompanijom “Crveni oktobar”, jednim od najvećih ruskih proizvođača čelika. Oni, saznajemo, nude sasvim drugačiji koncept od Amerikanaca. Kupovina smederevske Železare bi im, navodno, omogućila proširivanje asortimana ponuđenih proizvoda na tržištu. Ali, kako nezvanično saznajemo, ideja ruske kompanije je radikalno smanjenje proizvodnje u Železari Smederevo, izuzev pogona za izradu specijalnih čelika, a što bi značilo i smanjenje broja zaposlenih za polovinu.

Radnoj grupi Vlade za pregovore o prodaji Železare pristigla je još jedna ponuda firme iz Kine o kojoj se još uvek nije izjasnila. U svakom slučaju, kako je “Blicu” potvrđeno u Nemanjinoj, pregovori sa svim zainteresovanim će se nastaviti, a partner će biti izabran na tenderu, verovatno do Nove godine.

Kako je juče rekao premijer, “bliži smo nego ikada i da rešimo problem Petrohemije i Azotare”.

– U subotu do kasno uveče smo imali razgovor sa potencijalnim investitorima u hemijski kompleks. Mislim na Petrohemiju, Azotaru i MSK. Molim samo one koji su ih uništili i one koji su nas doveli do toga da imamo u te tri fabrike 120 miliona evra gubitka na godišnjem nivou da nam ne drže predavanja o tome kako se nešto samo priča – rekao je Vučić.