Aleksandra Vujasin ubedljivo prva


01. jun 2014. SPORT – Pobede u sedmom, odloženom kolu prve Lige smederevskih osnovnih škola u streljaštvu, koje je održano u četvrtak na smederevskom strelištu, ostvarili su Veljko Ilić (OŠ „Sveti Sava) sa 171 krugom i Aleksandra Vujasin (OŠ „Dimitrije Davidović“) sa novim ličnim rekordom od 179 krugova. Druga mesta osvojili su Petar Adamović (OŠ „Dositej Obradović“) sa 171 krugom, koliko je imao i Ilić, ali sa slabijom drugom serijom, i Iva Jovanović (OŠ „Dr Jovan Cvijić“) sa 168 krugova. U najbolja tri, u poslednjem kolu, ušao je i jedan od najmlađih takmičara, Ivo Barjaktarević (OŠ „Dimitrije Davidović“) sa 162 kruga, a kod kadetkinja treća je bila Natalija Tasić sa 164 kruga. Ukupno je nastupilo 17 kadeta i 12 kadetkinja iz šest škola.

Ekipno kod kadeta najbolja je bila OŠ „Dositej Obradović“ sa 479 krugova, drugo mesto pripalo je ekipi OŠ „Dimitrije Davidović“ sa 441 krugom, a treće OŠ „Branislav Nušić“ sa 437 krugova. Kod kadetkinja pobedila je OŠ „Dr. Jovan Cvijić“ sa 493 kruga, druga je bila OŠ „Dimitrije Davidović“ sa 489 krugova, a treća OŠ „Sveti Sava“ sa 304 kruga. Takmičilo se pet škola u konkurenciji kadeta i četiri škole u konkurenciji kadetkinja.

Koliko je „krug“ veliki u streljaštvu uglavnom, znaju samo strelci! Petar Adamović (1999), jedan od najboljih kadeta Streljačke družine „Smederevo“, četvrti sa Prvenstva Srbije 2012, u prvom kolu napravio je 12 krugova prednosti u odnosu na Ilića (176:164), koje je Ilić strpljivo smanjivao iz kola u kolo, da bi na kraju lige, posle sedmog kola, kada su svim takmičarima odbijena po dva najslabija rezultata, za krug pobedio Adamovića u ukupnom rezultatu 860:859. Kod kadetkinja je, očekivano, trijumfovala Aleksandra Vujasin (1999), treća sa Prvenstva Centralne Srbije ove godine, ispred tri godina mlađe Natalije Tasić (2002), kojoj je ovo prva takmičarska sezona i od nje se tek očekuju rezultati u najmlađoj kategoriji strelaca (851:828). Treća mesta i bronzane medalje osvojili su Ivan David (OŠ „Branislav Nušić“) sa 808 krugova i Iva Jovanović sa 796 krugova.

Ekipno kod kadeta trijumfovala je ekipa OŠ „Dositej Obradović“ sa 14 bodova, drugo mesto osvojila je ekipa OŠ „Sveti Sava“ sa 11 bodova, a treće ekipa OŠ „Branislav Nušić“ sa 9 bodova. Kod kadetkinja pobedila je ekipa OŠ „Doktor Jovan Cvijić“ sa 27 bodova, druga je ekipa OŠ „Dimitrije Davidović“, a treća OŠ „Sveti Sava“.

U finale Smederevskog kupa plasiralo se po četiri najbolja kadeta i 4 najbolje kadetkinje na osnovu generalnog plasmana. Pored po troje osvajača prva tri mesta u ligi, plasman u finale izborili su kadet Luka Jevtić (OŠ „Dositej Obradović“) i kadetkinja Katarina Milovanović (OŠ „Branislav Nušić“). Finale će se održati u petak 6. aprila u 18:00 časova, po pravilima Streljačkog saveza Srbije. Svečano proglašenje pobednika planirano je za 20:00 časova.

Ligu osnovnih škola organizuje Streljačka družina „Smederevo“.