Aleksandar Filipović peti na Svetskom prventsvu u Varezu


30. jul 2014. SPORT – Izvor: Naše novine – Aleksandar Filipović zauzeo je peto mesto u skifu na Svetskom prvenstvu za seniore do 23 godine održanom u Varezeu u Italiji. Smederevski veslač impresivno je stigao do finala i plasman među najboljih šest. Filipović je u kvalifikacijama, četvrtfinalu i polufinalu bio prvi i sa velikim ambicijama čekao je finalnu trku. Međutim, u velikom finalu nije izveslao kako se očekivalo. Posle prvih 500 metara bio je četvrti, a na polovini trke uspeo je da se domogne trećeg mesta. Nažalost, u drugoj polovini trke nije izdržao nalete rivala pa je morao da se zadovolji petim mestom sa vremenom 7:00,63.

– Filipović nije u finalu izveslao onako kako smo zamislili. Bilo je problema sa pravcem od početka ali je, uprkos tome, do polovine trke bio u igri za neku od medalja. U nastavku je počeo da posustaje i na kraju je zauzeo peto mesto. To nikako nije neuspeh. Samo nekoliko dana je trenirao u skifu, pre toga je na Svetskom kupu u Lucernu bio osmi u dubl skulu. Finale je pokazalo da se još nije u potpunosti adaptirao na skif. Sada ostaje da se, posle kraćeg predaha, što bolje pripremimo za Svetsko seniorsko prvenstvo koje se krajem avgusta održava u Amsterdamu – rekao je Dejan Guslov član selektorske komisije.

Treba reći da je Filipović u finalu odveslao najbržu trku na Svetskom prvenstvu ali to nažalost nije bilo dovoljno da se domogne pobedničkog postolja. Da podsetimo, Filipović u svojoj riznici medalja već ima zlatnu medalju sa Svetsko prvenstva za seniore do 23 godine iz 2012. godine kada je u Amsterdamu bio prvi u četvercu sa kormilarom.