Ako nema plus, katanac za Železaru


07. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: Beta, Tanjug – Ako se premijer Aleksandar Vučić zaista dogovori sa američkim investitorom oko preuzimanja Železare Smederevo, opravdano je da država otkupi sve dugove te firme.

Ovo je izjavio urednik MAT-a Stojan Stamenković upozorivši da će, ako država ne nađe kupca, to biti “tragedija za našu ekonomiju”.

“Bio bih veoma srećan ako premijer ubedi tog investitora da dođe i ako on podigne proizvodnju. Ako iko uspe da Železaru učini profitabilnom, opravdano je i da država otkupi sve njene dugove. Međutim, ako je izvesno da ta firma neće poslovati pozitivno i da će odmah početi da pravi nove gubitke, onda bi je trebalo zatvoriti bez obzira kolika je cena u pogledu otpuštanja radne snage”, rekao je Stamenković.

Predstavljajući najnoviji broj biltena Makroekonomske analize i trendovi, Stamenković je rekao da zna da je u Železari zaposleno oko 7.000 ljudi, ali bi, kako kaže, za te ljude valjalo tražiti druge poslove, ako firma ne može da opstane.

“Ako može da se nađe strateški patner ili kupac, koji će zaposliti radnike, i učiniti proizvdnju rentabilnom, ja sam onda srećan čovek. Ali ako to ne može, Železaru moramo zatvoriti, posebno imajući u vidu mesečna ulaganja države u nju, jer će to dovesti do još većih problema sa fiskalnom konsolidacijom”, rekao je Stamenković.