Ako nahraniš psa ili goluba čeka te kazna od 10.000 dinara


17. decembar 2015. DRUŠTVO – Izvor: Blic – Ukoliko vas u Smederevu uhvate da ste podelili kiflu ili koricu hleba sa golubovima na ulici, bićete kažnjeni kaznom do 10.000 dinara!

Ovakva drakonska kazna, naime, predviđena je izmenama i dopunama Odluke o uslovima držanja, postupanja i zaštite domaćih životinja koju su usvojili odbornici Gradske skupštine.

Da li vođeni onom da „nijedno dobro delo neće proći nekažnjeno“, tek saglasili su se i sa izmenama člana 45 ove odluke gde se navodi da je zabranjeno „hranjenje pasa, mačaka, golubova i drugih životinja na površinama javne namene i površinama u javnom korišćenju i ostavljanje hrane u navedene svrhe“. Za ovo „nedelo“ članom 49 predviđena je kazna za fizička lica do 10.000 dinara.

– To je van svake pameti. Ne znam za druge, ali ja, a pretpostavljam i većina članova i prijatelja društva, neću poštovati ovakvu sumanutu zabranu – kaže Gordana Ristić iz smederevskog Društva za zaštitu životinja APAS.

Ova odrednica je bila i u pređašnjoj odluci, samo je kazna povećana, i to pet puta: sa 2.000 stiglo se do 10.000 dinara. Isto tako, činjenica je da i u nekim drugim gradovima Srbije postoje slične zabrane za pse i mačke, smederevski dodatak su golubovi. Nameće se pitanje da li ovo znači da će penzioneri, naravno i deca koja na trgu kod fontane neretko hrane krilate stanovnike ovog dela grada, postati prekršioci i sebe ili svoje roditelje izložiti plaćanju kazne.

Za sprovođenje odluke i za kažnjavanje zadužena je komunalna policija.

– Ako novčana kazna ne bude naplaćena na licu mesta, komunalni policajac može na licu mesta počiniocu prekršaja da uruči poziv da u roku od osam dana plati kaznu i dokaz o izvršenoj uplati dostavi na uvid komunalnoj inspekciji ili komunalnoj policiji, sa napomenom da će “ukoliko kaznu ne plati u propisanom roku, protiv počinioca biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“. – Golubovi su se tu našli jer po novom zakonu o dobrobiti životinja spadaju u istu grupu sa psima i mačkama. Nisu nama problem golubovi, nego oni koji su navikli da hrane lutalice na određenim mestima i sada imamo čopore pasa koji idu za njima. S golubovima ćemo lako, oni bar nikog ne ujedaju – objašnjava Ljubomir Antić, načelnik Komunalne policije u Smederevu.

Golubovi su ipak tu i kazna je zaprećena, a Smederevce dodatno buni završetak formulacije „i druge životinje“.

Ko zna koje još životinje ne smeju da se hrane. Inače ode 10.000 dinara.

Venecija, London, pa Smederevo

Od evropskih gradova zabrana hranjenja golubova postoji još u Veneciji i Londonu, ali tamo samo za deo oko Trafalgar skvera. U Veneciji je za hranjenje golubova kazna čitavih 500 evra, baš koliko je zaprećeno i ako na pijaci Svetog Marka koristite kofere sa točkićima.