Adamoviću zlato, Bojiću srebro, Iliću bronza na Prvenstvu Srbije


30. mart 2017. SPORT – Petar Adamović je prvak Srbije u kategoriji mlađih juniora pištoljem, a Veljko Ilić je u istoj kategoriji, ali puškom osvojio bronzanu medalju. Prijatno je iznenadio Dušan Bojić osvajanjem srebrne medalje u kategoriji kadeta.

Smederevska streljačka družina može da se pohvali da i ove godine ima kvalitetan i talentovan podmladak spreman za osvajanje pobedničkog postolja. Potvrda je stigla prošlog vikenda iz Novog Sada, gde su najmlađi strelci „Smedereva“ osvojili tri medalje: po jednu zlatnu, srebrnu i bronzanu, na Prvenstvu Srbije vazdušnim oružjem u B programu (kadetske i mlađejuniorske kategorije). Dve medalje su osvojene pištoljem, jedna puškom.

Do zlatne medalje i laskave titule prvaka Srbije došao je Petar Adamović, koji već drugu godinu za redom nastupa za reprezentaciju Srbije u kategoriji junora pištoljem. Bio je ubedljivo najbolji u kvalifikacijama sa 561 krugom, a u finalu je daleko iza sebe ostavio rivale (234,7 krugova). Drugo i treće mesto osvojili su strelci „Kolubare“ iz Lazarevca Vukašin Lazić (225,4) i Stefan Todorović (207). Pre kvalifikacija Todorović je sa 553 kruga bio bolji od Lazića, koji je „ubio“ 547 krugova. Takmičilo se 28 mlađih juniora. Adamović je prošle godine bio treći.

Prijatno je iznenadio Dušan Bojić, dojučerašnji strelac „Smedereva“ puškom. Prešao je na pištolj u decembru prošle godine i novim oružjem počeo da osvaja medalje već na svojim prvim takmičarskim nastupima, Posle srebra na Prvenstvu Centralne Srbije u kategoriji kadeta, sa 528 krugova osvojio je vicešampionsku titulu i na državnom prvenstvu. U konkurenciji 15 kadeta bolji od njega sa 534 kruga bio je Luka Jovović iz Kluba streljačkih sportova „Policajac“ iz Beograda, a bronzu sa 522 kruga osvojio je Zlatomir Marković iz Streljačkog kluba „Zemun centar“. Kadeti ne pucaju finale. Bojić je bio deseti u kategoriji mlađih juniora.

Veljko Ilić, koji nakon fantastične prošlogodišnje sezone ove godine nosi težak teret favorita u svojoj kategoriji, osvojio je bronzanu medalju za mlađe juniore puškom, sa finalnim rezultatom od 222,5 krugova. U finale se plasirao kao šesti sa 609,3 kruga. Pobedio je Đorđe Savić iz Streljačkog kluba „Oko sokolovo“ iz Kosjerića, koji je bio i najbolji kadet. Savić je u finalu imao 245,9 krugova, a u kvalifikacijama je takođe bio najbolji sa 617,4 kruga. Srebrnu medalju sa finalnih 244,1 krug osvojio je Aleksa Mitrović iz Streljačkog kluba „Novi Beograd Ušće“. Mitrović je u kvalifikacijama bio treći sa 615 krugova. Bez medalje je ostao drugoplasirani iz kvalifikacija (615,7 krugova) Stojan Stevanović iz „Policajca“, četvrti sa 199,9 krugova. U kategoriji mlađih juniora puškom nastupio je 31 strelac.

Natalija Tasić je sa 404,1 krug bila sedma kadetkinja puškom, dvanaesta u kategoriji mlađih juniorki. Dunja Rajković sa 388,8 krugova 25. kadetkinja a u kategoriji ml. juniorki plasirala se na 39. mesto. Iva Jovanović sa 387,6 krugova je 27 kadetkinja i 44 ml. junioka, a Jovana Lazić, sa 374,7 krugova zauzela je 36. mesto u kategoriji kadetkinja i 54. u kategoriji ml. juniorki. Ukupno je nastupilo 47 kadetkinja i 65 mlađih juniorki. U konkurenciji kadetkinja ekipno, prošlogodišnje prvakinje (Tasić, Rajković, Jovanović) bile su pete, a u kategoriji mlađih juniorki devete. Bilo je devet kadetskih i šesnaest mlađejuniorskih ekipa. Puškom je nastupio još i Nemanja Živojinović, koji je sa 575,5 krugova bio petnaesti u konkurenciji 25 kadeta i 25. u kategoriji mlađih juniora.

U kategoriji mlađih juniorki pištoljem Ana Todorović, treća posle kvalifikacija sa 364 kruga na kraju je bila osma. Ukupno je nastupila 21 mlađa juniorka u ovoj disciplini.

Sezona vazdušnim oružjem za kadete/nje i mlađe juniore/ke biće završena ovog vikenda u Novom Sadu. U finale Kupa Streljačkog saveza Srbije plasirali su se mlađi junori Petar Adamović, Veljko Ilić i Ana Todorović, kadet puškom Nemanja Adamović i Natalija Tasić u obe kategorije.