Adamović 43. na Evropskom prvenstvu


29. februar 2016. SPORT – Jedini smederevski strelac u reprezentaciji Srbije Petar Adamović, na svom prvom Evropskom prvenstvu, koje je održano od 22. do 27. februara, u mađarskom gradu Đeru, sa rezultatom od 537 krugova vazdušnim pištoljem zauzeo je 43. mesto od 44 učesnika. Muška juniorska reprezentacija Srbije osvojila je poslednje 11. mesto sa 1.696 krugova (Mašanović 552, Todorović 543, Adamović 537). Osvajanjem ukupno sedam medalja, četiri zlatne, jedne srebrne i dve bronzane, srpski strelci su ostvarili fantastičan uspeh i po tome je ovo najuspešniji šampionat vazdušnim oružjem u istoriji srpskog streljaštva.

Jedini smederevski strelac u reprezentaciji Srbije Petar Adamović, na svom prvom Evropskom prvenstvu, koje je održano od 22. do 27. februara, u mađarskom gradu Đeru, sa rezultatom od 537 krugova vazdušnim pištoljem zauzeo je pretposlednje 43. mesto. Muška juniorska reprezentacija Srbije osvojila je 11. mesto od 11 selekcija sa 1.696 krugova (Mašanović 552, Todorović 543, Adamović 537). Zlato je pripalo Rusiji koja je imala trojicu u pojedinačnom finalu, sa 1.724 kruga, drugi su Ukrajinci sa 1.705 krugova, dok je treće mesto pripalo Nemačkoj sa 1.696 krugova. Najbolji pojedinačni plasman od srpskih strelaca ostvario je Mašanović na 36. mestu, sa 552 kruga, a Stefan Todorović je bio 41. sa 543 kruga.

Osvajanjem ukupno sedam medalja, četiri zlatne, jedne srebrne i dve bronzane, srpski strelci su ostvarili fantastičan uspeh i po tome je ovo najuspešniji šampionat vazdušnim oružjem u istoriji srpskog streljaštva.

Zlatne medalje osvojili su Andrea Arsović (seniorke vazdušna puška), koja je bila najbolja i u miks dublu puškom sa Milutinom Stefanovićem. U miksu dublu pištoljem najbolji su bili Zorana Arunović i Damir Mikec. Zlato ima i ženska juniorska reprezentacija puškom: Milica Babić, Sanja Vukašinović i Marija Kolarević. Arunovićeva je osvojila i svoju prvu evropsku pojedinačnu medalju, bronzanu. Ekipno sa Bobanom Veličković i Brankicom Zarić osvojile su drugo mesto. Mikec je u ekipi sa Dimitrijem Grgićem i Duškom Petrovićem osvojio treće mesto.

Predsednik Streljačkog saveza Srbije Siniša Mašović, vođa delegacije na Prvenstvu Evrope u Đeru, naglasio je: – Nastavili smo tradiciju uspeha na evropskim šampionatima. Čestitam strelcima na sjajnom predstavljanju Srbije, kao i stručnom štabu na čelu sa sportskim direktorom Srećkom Pejovićem. Sjajno smo završili prvu etapu na putu ka Riju, na najbolji način smo opravdali sredstva koja država preko Ministarstva omladine i sporta Srbije i OKS, ulaže u naš sport. Imamo sjajne generacije koje su se potvrdile u Đeru, jedino su nam slabije juniorske selekcije pištoljem i tu moramo malo više da radimo i u klubovima i u savezu. Nemamo adekvatne uslove za treninge i ovakvi uspesi su za divljenje, pravo su sportsko čudo. Na ovim fantastičnim rezultatima, moramo da gradimo budućnost i da se borimo da na Carevoj ćupriji dobijemo nacionalni trenažni centar za vrhunski rad.

Prvenstvo Evrope iduće godine održaće se u Mariboru.