„Želvoz“: Besposleni prete smrću


I posle raskida kupoprodajnog ugovora sa Rumunima, u fabrici haos. Razdor između štrajkača i ostalih remontera „porodio“ je čak i smrtne pretnje

U „Želvozu“, posle skoro tromesečnog štrajka i poništenja privatizacije, još nije uspostavljena proizvodnja, a razdor između štrajkača i ostalih remontera „porodio“ je čak i smrtne pretnje.

Šef protokola i koordinator za rad sa sindikatima ovog kolektiva, Slavko Petrović, tvrdi da mu je – tokom sastanka sa članovima štrajkačkog odbora, sindikatima i direktorom – zabranjeno da dolazi na posao! Navodno, zbog lične bezbednosti…

– Rečeno mi je da, posle 34 godina rada u „Želvozu“, moram da napustim fabriku, da više ne dolazim na radno mesto jer oni ne mogu da mi garantuju bezbednost. Kažu, neko može i da me ubije! Kada sam zatražio objašnjenje, kazali su kako me kolege ne podnose jer sam, tokom štrajka, bio lojalan vlasniku – uznemiren je Petrović, koji je zatražio i policijsku zaštitu, ali su mu i čuvari reda savetovali da ne ide na posao.

Inače, on optužuje sindikalne lidere da su takođe bili i previše lojalni vlasniku, ali na štetu radnika. Kaže, oni su vodili štrajk da oteraju Rumune, a onda prihvatili kolektivni ugovor uskrativši kolegama osnovna zakonska prava, i potpisali da je ispunjen socijalni program, iako nije bilo tako.

– Da li je i to lojalnost? Ja sam bio odgovoran samo prema svom poslu – tvrdi Slavko Petrović i potvrđuje da neće odlaziti u fabriku sve dok tužilaštvo i policija ne ispitaju navode iz njegove krivične prijave.

Štrajkači, međutim, negiraju pretnje kolegi, a Slavoljub Trifunović, predsednik Samostalnog sindikata, procenjuje da „njega više boli što gubi položaj i veliku platu“.

– Petrovićeva bezbednost nije ugrožena, tim pre što je trenutno na godišnjem odmoru. Tačno je da nije omiljen među radnicima, ali ja ne znam da mu je neko pretio. Uostalom, neka kaže ime i prezime – kategoričan je Dragan Milijašević, predsednik štrajkačkog odbora.

DRŽAVA NA POTEZU

POSLE 15 dana prazničnih odmora, radnici su ponovo na svojim mestima, ali proizvodnje nema. Agencija za privatizaciju trebalo bi u sredu, dvadesetak dana po raskidu kupoprodajnog ugovora sa rumunskim konzorcijumom „Remar Grampet“, da pošalje zastupnika državnog kapitala u Smederevo, koji će upravljati fabrikom do nove privatizacije.