Žrtve nasilja u porodici sve ređe ćute


24. april 2013. DRUŠTVO – U Podunavlju raste broj nasilja u porodici, ali i broj prijava. Za pet godina procesuirano 684 nasilnika. Ugrožene žene i deca.

Svakog trećeg dana po jedna žrtva nasilja u Podunavlju zatraži policijsku zaštitu. Zbog nasilja u porodici Policijska uprava Smederevo u poslednjih pet godina podnela 684 krivične prijave, a broj žrtava znatno je veći od broja krivičnih prijava. Nasilja je sve više, ali ohrabruje podatak da raste i broj prijava nasilnika policiji.

Prošle godine podnete su 154 krivične prijave. Najčešće su zlostavljane supruge i snahe, potom roditelji i deca – kaže portparol policije Saša Nikolić, koji upozorava da gotovo podjednako ima nasilja u selu i gradu.

U 2010. godini polovina žrtava bile su žene. Među žrtvama bilo je 30 muškaraca i 130 žena. Najviše je žena starijih od 30 godina, ali je znatan broj i devojaka mlađih od 18. Policija je postala stroža, pa se nasuprot ranijoj praksi, nasilnicima sve češće stavljaju lisice na ruke.

U policijskoj arhivi među najužasnijim slučajevima je slučaj R. J. (52) optuženog da je dve maloletne kćerke zlostavljao, tukao i prisiljavao na pristituciju, a jednu je na silu udao u zamenu za ovcu. Sve češće, posledice bivaju tragične. Za 10 godina, 12 porodičnih drama okončano je ubistvima, a više tragedija policija je sprečila u poslednjem trenutku.

Alarmantni su i podaci Centra za socijalni rad. Od 260 žrtava sa kojima su stručnjaci prošle godine radili, čak 85 odsto su deca. Centar je 2012. doneo deset privremenih zaključaka o izmeštanju dece iz porodice i sudu dostavio 12 nalaza i mišljenja o svrsishodnosti izricanja mere zaštite od nasilja u porodici.

Ovi uznemirujući podaci dodatno brinu, nakon najave da će se zbog manjka para u gradskom budžetu, Sigurna kuća za žrtve nasilja možda zatvoriti. Nadležni pokušavaju da obezbede donatore. Ovde je trenutno utočište našlo deset žrtava – žena i dece.

Visoka delegacija Church orld service koja je posetila Smederevo obećala je pomoć za Sigurnu kuću.

– Predstavnici CS insistirali su na tome da Sigurna kuća ne sme biti zatvorena i da će pružiti neophodnu pomoć kako do toga ne bi došlo – kaže dr Vesna Jeremić Dragojević, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvo i socijalnu zaštitu.

Izvor: Večernje novosti