Zločin i kazna u smederevskoj tvrđavi


14. jul 2012. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Na Tvrđava teatru u Smederevu večeras će nastupiti Slovensko mladinsko gledališče predstavom “Zločin i kazna” režisera Dijega de Brea.

U ambijentu smederevske tvrđave sinoć je Knjaževsko srpski teatar igrao predstavu Nebojše Bradića, prema motivima pripovedaka Iva Andrića “Noć u kafani Titanik”.

Bradić je i režiser predstave, a i autor koji je za predstavu od nekoliko Andrićevih priča preuzeo nekoliko pasaža i oblikovao ideju za svoj tekst smešten u Sarajevo na samom početku rata.

“Igrati jednu priču koja nije spolja atraktivna, nego je više priča iznutra, poseban je izazov i za glumce i za publiku. U tom smislu čestitam i jednima i drugima. Mislim da je uspostavljen taj dijalog i da su osnovne linije predstave uspele da se provedu do kraja” rekao je posle predstave Nebojša Bradić.

Večeras u Smederevu gostuje Slovensko mladinsko gledališče s dramom Dostojevskog “Zločin i kazna” koju je režirao slovenački đak Dijego de Brea koji se bavi mnogim žanrovima.

Ovogodišnji festival koji se odvija pod geslom Pan teatricum bekstvo od ograničavanja, otvoren je 11. jula i trajaće do 20. jula.

Program u takmičarskom delu čini devet pozorišnih predstava u interpretaciji glumačkih ansambala iz četiri zemlje.

U pratećem programu festivala pozorišne trupe iz Italije i Austrije izvode ulične preformanse na Trgu Republike.