„Zlatni ključ Smedereva“ uručen Šonu O’Brajenu


14. oktobar 2016. KULTURA – Izvor: Blic – Britanskom poeti Šonu O’Brajenu svečano je predat „Zlatni ključ“, najviše priznanje Međunarodnog festivala „Smederevska pesnička jesen“ koji se ove nedelje održava 47. put.

– Zadovoljstvo je biti među ljudima koji su ovde došli da podele drugarstvo poezije i velika čast da baš od njih primim ovaj ključ – rekao je O’Brajen zahvaljujući se na nagradi.

„Zlatni ključ Smedereva” ustanovljen je 1985, na 16. festivalu, i dodeljuje se za životno delo pesnicima iz celoga sveta. O’Brajen je jedan od najuglednijih britanskih savremenih pisaca irskog porekla, objavio je petnaestak zbirki poezije, više knjiga eseja i pripovedaka, autor je i antologije poezije u Velikoj Britaniji i Irskoj od 1945. godine, a poznat je i kao prevodilac na engleski Aristofanovih „Ptica“ i Danteovog „Pakla“.

Dobitnik je više međunarodnih priznanja, a i na ovim prostorima je poznat, priznat i već nagrađivan. Prošle godine mu je u Banjaluci uručena nagrada „Evropski atlas lirike“, 2009. godine dobio je međunarodnu nagradu za književnost Društva književnika Vojvodine.