Zlatni ključ Smedereva Ljubomiru Simoviću


08. oktobar 2012. KULTURA – Dobitnik pesničke nagrade „Zlatni ključ Smedereva” za 2012. godinu je akedemik Ljubomir Simović, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Udruženju književnika Srbije.

Odluku je jednoglasno doneo Odbor za dodelu nagrade „Zlatni ključ Smedereva”, u sastavu predsednik Dragan Dragojlović i članovi, Slobodan Grubačić i Petar Bunjak.

Ova prestižna pesnička nagrada ovogodišnjem dobitniku biće uručena na svečanom otvaranju 44. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen 17. oktobra u smederevskom Centru za kulturu.

Akademik Simović je, zahvaljujući na nagradi, rekao da je potpuno svestan teške situacije u srpskoj kulturi i u kakvim se okolnostima održava ovogodišnja Smederevska pesnička jesen, pa je izrazio posebnu zahvalnost organizatorima koji, kako je rekao, sa velikom upornošću održavaju ovu značajnu pesničku manifestaciju.

Predsednik Organizacionog odbora ove međunarodne pesničke manifestacije i predsednik Skupštine grada Smedereva, Branče Stojanović, pozdravljajući prisutne je rekao da grad Smederevo sa ponosom neguje svoje manifestacije, a jedna od najstarijih i najznačajnijih je Smederevska pesnička jesen.

„To je ono što ovaj dva puta prestoni grad, izdvaja u odnosu na druge, a rukovodstvo grada ima obavezu da neguje izuzetnu istoriju grada Smedereva. Uz Nušićeve dane, Tvrđavu teatar i Smederevsku pesničku jesen, Smederevo može da se ponosi ovim kulturnim manifestacijama i naš grad visoko rangira na nivou Srbije“, naglsio je Stojanović.

Sastavni deo nagrade „Zlatni ključ Smedereva”, pored novčanog dela je i štampanje knjige što je za pesnika, dramskog pisca i romansijera Simovića veliko zadovoljstvo, jer će „Zlatnim ključem Smedereva” da otključa, a „Planetom Dunav” da otvori vrata za nove čitaoce.

„Planetu Dunav”, koja je danas predstavljena na konferenciji za novinare i koja sadrži Simovićeve najnovije zbirke pesama, a zajedno čine novu pesničku trilogiju vezanu za Beograd i njegove reke, objavili su Beogradska knjiga i Smederevska pesnička jesen.

Na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu poezije Smederevska pesnička jesen, koji će početi 15. oktobra i trajaće do 18. oktobra, učestvovaće 40 pesnika iz 18 zemalja.

Izvor: smederevo.org.rs