Žiri Tvrđava teatra: Naravno da smo se ogrešili


22. jul 2013. KULTURA – Izvor: Agencija Beta – Žiri Tvrđava teatra imao je veoma složen zadatak zbog dobre ponude zanimljivih i žanrovski različitih predstava, ističe Aleksandra Nikolić, predsednica žirija i prvakinja Drame Narodnog pozorišta Beograd.

– Naravno da smo se o nekoga ogrešili, a ako me pitate o koga, odmah ću reći da je bilo glumaca u veoma ozbiljnoj konkurenciji, ali se moralo stati na dve persone (najbolji glumac, najbolja glumica) jer je toliko bilo nagrada. Čak smo dali jednu nagradu za mušku ulogu dvojici glumaca koji igraju blizance – kaže je Aleksandra Nikolić.

Ona je ističe da je veoma zadovoljna ovim festivalom i nagradama koje je žiri dodelio, ali joj je žao što nisu mogli još nekome da daju priznanje.

– Mislim da je ovaj festival bio jedan od boljih. Srednja vrednost bila je iznad dosadašnjeg festivalskog proseka. Imali smo dve stvarno sjajne predstave, subotičku (Čudo u Poskokovoj Dragi) i novosadsku (Opera ultima). Ne bih voleo da sam bio u koži žirija. Imali su veoma težak posao i to se osetilo, ali su ga izuzetno obavili – navodi potpredsednik Saveta festivala, Slobodan Šuljagić.

Na festivalu koji je održan od 14. do 20. jula, u konkurenciji za nagradu bilo je šest predstava. Dodeljene su nagrade za najbolju predstavu “Čudo u Poskokovoj Dragi”; najbolju režiju, Kokan Mladenović za “Opera ultima”; najbolju glumicu Emina Elor, Novosadsko pozorište, mađarska scena i za najboljeg glumca koju su ravnopravno podelili Srđan Sekulić i Marko Makivić.