Zimski uslovi, zimska oprema


24. oktobar 2013. DRUŠTVO – Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije podseća sve vozače da u periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju imati opremu koja je neophodna u zimskim uslovima.

U naznačenom periodu vozila treba da budu opremljena sa sva četiri zimska pneumatika, u uslovima kada se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica. Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra. Zimska oprema nije obavezna u danima kada su vremenske prilike takve da nema snega i leda.

U periodu od 1. novembra do 1. aprila, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku. Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu. U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Podsećamo da je za one koji ne koriste zimsku opremu kada je to potrebno novčana kazna 3 hiljade dinara, a ukoliko je poseduju a ne koriste u skladu sa propisima, 5 hiljada dinara.

Pored obavezne zimske opreme i njenog pravilnog korišćenja, za bezbednu vožnju u zimskom periodu od velikog značaja je povećana pažnja, sporija vožnja i držanje bezbednog odstojanja. U takvim uslovima u saobraćaju, vozačima se savetuje da voze sporije, kao i da drže bar tri puta veće odstojanje između vozila da bi mogli, po potrebi, na vreme bezbedno da se zaustave. Nagla kočenja mogu biti opasna pa ih treba izbegavati, a ukoliko ipak dođe do proklizavanja vozačima se savetuje da oslobode kočnice.

U uslovima snežnih padavina, najbolji savet je da ne krećete na put ako ne morate, da sačekate da sneg prestane da pada i da se ulice i putevi očiste. Ukoliko nije moguće izbeći vožnju, podsećamo da celo vozilo mora biti očišćeno od snega, posebno sva stakla, svetlosna signalizacija i krov. Da biste vozilo očistili od snega i da biste bezbedno učestvovali u saobraćaju, potrebno je da planirate dodatno vreme.

Skrećemo pažnju da je povećana pažnja neophodna na mostovima, nadvožnjacima, duž rečnih tokova i na putevima koji nisu prioritet u pogledu održavanja. Ukoliko je spoljna temperatura iznad nivoa na kojem se stvara led, podsećamo da je leđenje kolovoza i u takvim uslovima, ukoliko je mokar, moguće u senovitim delovima na putu ili na mostovima i nadvožnjacima.

U zimskim uslovima veoma je važno da prepoznate opasnost na vreme, i da prilagodite brzinu vozila uslovima na putu.