Želvoz: Prekid štrajka glađu


21. mart 2012. DRUŠTVO – Izvor: B92, Tanjug – Radnici “Želvoza” prekinuli štrajk glađu pošto je, kako tvrde, vlada “Želvozu” odobrila 200 miliona dinara za njih.

“Gradonačelnik Smedereva, Predrag Umičević nas je obavestio da je vlada Srbije donela odluku o odobravanju do 200 miliona dinara i mi smo prekinuli štrajk glađu”, izjavio je jedan od štrajkača, Dejan Živković.

On je dodao da radnici ostaju i dalje u protestu, u zgradi gradske uprave, dok im ne budu isplaćene otpremnine, a danas, zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, počinju pregovore sa poslovodstvom “Želvoza” o socijalnom programu.

Radnici “Želvoza” koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak iz fabrike uz otpremnine već dve nedelje borave u zgradi lokalne samouprave u Smederevu, u znak protesta zbog neisplaćenih otpremnina.

U ponedeljak je održan sastanak s rukovodstvom Smedereva, na kojem su razmatrane informacije o toku rešavanja ovog problema.

Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputilo je Vladi Srbije predlog za dobijanje saglasnosti da se FŽV “Želvoz” odobri 200 miliona dinara iz Fonda za razvoj, ali da sednica s tom tačkom dnevnog reda još nije održana, saopštilo je juče gradsko rukovodstvo.

U Fabrici železničkih vozila “Želvoz” danas bi trebalo da počnu pregovori između poslovodstva i sindikata kako bi se rešili socijalni programi zaposlenih.

“Dogovoreno je da u sredu počnu pregovori između poslovodstva fabrike i reprezentativnih sindikata, uz učešće Inicijativnog odbora, u pokušaju rešavanja socijalnog programa zaposlenih u Želvozu”, rekao je Tanjugu predsednik Samostalnog sindikata u fabrici, Slavoljub Trifunović.

Prema njegovim rečima, juče je održan sastanak predstavnika reprezentativnih sindikata, poslovodstva fabrike, rukovodstva grada i Inicijativnog odbora viška zaposlenih, odnosno radnika u protestu.

Trifunović je dodao da je “poslovodstvo Želvoza juče formiralo pregovarački tim koji će danas ponuditi predlog socijalnog programa i ući u pregovore sa predstavnicima sindikata, uz uključivanje Inicijativnog odbora zaposlenih koji su se prijavili za socijalni program”.

Tanjugu su ovu informaciju potvrili i predstavnici oko stotinu nezadovoljnih radnika koji su 6. marta ušli u salu Skupštine grada Smedereva, tražeći obećane otpremnine.

“Protestni odbor u sredu će pregovorati sa poslovodstvom fabrike oko nove verzije socijalnog programa. Prethodno ćemo razgovarati sa kolegama, predstavnicima pet sindikata u Želvozu”, rekao je Tanjugu jedan od štrajkača glađu Dejan Živković.

Radnici Želvoza juče u 18.00 časova prekinuli su štrajk glađu, koji su započeli u ponedeljak ujutro trojica radnika, da bi im se u međuvremenu priključilo još toliko kolega.

“Gradonačelnik (Smedereva, Predrag Umičević) nas je obavestio da je Vlada Srbije u utorak donela odluku o odobravanju do 200 miliona dinara i mi smo u 18.00 časova prekinuli štrajk glađu”, izjavio je sinoć Tanjugu Živković.

Živković je dodao da radnici ostaju i dalje u protestu, u zgradi gradske uprave, dok im ne budu isplaćene otpremnine, a u sredu, zajedno sa predstavnicima reprezentativnih sindikata, počinju pregovore sa poslovodstvom “Želvoza” o socijalnom programu.

Rukovodstvo grada Smedereva u ponedeljak je saopštilo da je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja uputilo Vladi Republike Srbije predlog za dobijanje saglasnosti da se FŽV “Zzelvoz” odobri 200 miliona dinara od Fonda za razvoj.

Saopšteno je i da je lokalna samouprava uzela u razmatranje mogućnost da u rebalans budžeta grada Smedereva planira navedeni iznos od 200 miliona dinara, a sve u cilju obezbeđenja neophodnih stredstava u budžetu grada za pribavljanje nekretnina od FŽV “Želvoz”; Inicijativni odbor 444 radnika “Želvoza”, koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak iz fabrike uz otpremninu, od ukupno 1.450 zaposlenih u smederevskom remonteru šinskih vozila, već dve nedelje organizuje protest u zgradi Skupštine grada Smedereva.

Njihov glavni zahtev odnosi se na otpremnine koje im nisu isplaćene.