Železara: Zemljištem otplaćuju dug


18. septembar 2014. PRIVREDA – Izvor: FoNet – Železara Smederevo će gradu Smederevu preneti 30 hektara zemljišta u okviru industrijske zone, kako bi sebi skinula deo dugova, a gradu Smederevu omogućila dovođenje stranih investitora kao što je finski PKC, izjavio je danas FoNetu izvršni direktor za finansije u Železari Smederevo Bojan Bojković.

“Železara ima dugove prema Vladi Srbije kao vlasniku kompanije, po raznim osnovama, pa ćemo napraviti poslovnu transakciju sa 30 hektara zemljišta, koje ćemo preneti Smederevu”, pojasnio je Bojković.

On je dodao da je reč o zemljištu “koje decenijama stoji i ničemu ne služi, nije u krugu fabrike, već u industrijskoj zoni i nije im neophodno, a sa druge strane sputava grad”.

“Jednostavno, napravićemo poslovnu transakciju, da se Železara jednim delom malo oslobodi dugova, a da grad, praktično bez ikakve nadoknade, dobije zemljište kako bi mogao da privlači kompanije kakva je PKC”, poručio je Bojković.

Bojković je naveo da se zemljište nalazi u okviru industrijske zone u Smederevu, isparcelisano je i prvenstvena namena mu je gradnja u industrijske svrhe.

On je izrazio nadu da će zemljište biti predato gradu Smederevu u formalno pravnom smislu za mesec ili dva, a “svakako do kraja godine”.