Železara – tender za poznatog kupca


09. oktobar 2012. PRIVREDA – Ministarstvo finansija u javnom pozivu ne navodi koliki udeo u kompaniji nudi strateškom partneru, što ukazuje da, posle dostavljanja ponude, postoji prostor za pregovore.

Ministarstvo finansija i privrede objavilo je juče javni poziv za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo”, a po tome kako su sročeni uslovi ovog tendera, sva je prilika da je poziv upućen konkretnom investitoru s kojim je vlada spremna i dodatno da pregovara. Poznavaoce prilika na to najpre upućuju kratki rokovi za otkup dokumentacije – do 19 oktobra, i dostavljanje ponude – do 26. oktobra.

Ponude, kako je navedeno u pozivu, moraju da sadrže biznis plan, sa obaveznim minimalnim ivesticionim programom za period od četiri godine, u iznosu od 50 miliona američkih dolara, koji će biti usmeren na pokretanje proizvodnje, započinjanja investicionog ciklusa i revitalizacije.

U javnom pozivu, Ministarstvo finansija ne navodi koliki udeo u kompaniji nudi strateškom partneru, što ukazuje da, posle dostavljanja ponude, postoji prostor za pregovore.

Pravo na podnošenje ponude imaju učesnici sa statusom pravnog lica koje obavlja delatnost eksploatacije ruda metala ili drugih ruda i proizvodnje sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura ili delatnost iz oblasti proizvodnje metalnih proizvoda i mašina i koje je u 2011. godini ostvarilo ukupan prihod od najmanje dve milijarde američkih dolara.

Kriterijum je i da ukupna imovina tog pravnog lica, prema finansijskim izveštajima na dan 31. decembra 2011. godine, iznosi najmanje 2,5 milijardi američkih dolara.

Javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za obezbeđenje kontinuiteta poslovanja i daljeg razvoja „Železare Smederevo” raspisan je na osnovu zaključka Vlade Srbije od 4. oktobra 2012. godine.

Savetnik za strana ulaganja Milan Kovačević smatra da je novi tender za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo” samo forma da bi mogli da se nastave započeti razgovori s jednom ruskom kompanijom.

– Iza svega se krije pokušaj vlade da se pokaže da to preduzeće može da nastavi da radi. Sa 50 miliona evra, koliko se traži od strateškog partnera, ne može se mnogo uraditi. Bojim se da dogovor može da bude takav da taj potencijalni ruski investitor „Železari” prodaje koks i rudu, što za nas nije povoljno i što će samo dodatno da košta poreske obveznike – kaže Kovačević uz ocenu da se radi o političkom aspektu očuvanja 5.500 radnih mesta zbog čega može da se napravi loš aranžman i da se preskupo plati da je neko osposobi da posluje.

On je naglasio da bi najbolje bilo da se analizira da li je isplativo uopšte održavati železaru u Smederevu ili je potpuno treba napustiti. „Mi smo je jako skupo platili i sa onim jednim dolarom. Železara danas ima imovinu od 700 miliona evra i isto toliko duga, a plus joj nedostaje kapital od 330 miliona evra sa akumuliranim gubicima”, dodao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, bilo bi bolje da se na socijalni program za radnike železare obezbedi 60 ili 70 miliona evra, umesto da se na održavanje da oko 150 miliona, koliko će biti gubitka i ove godine.

Na tenderu za strateškog partnera očekuje se prijava izvesnog ruskog partnera sa kojim, navodno, država ozbiljno pregovara već duže vreme, potvrđeno je za „Politiku” iz izvora bliskom rukovodstvu fabrike. Ni ovog puta niko nije želeo da otkrije ime potencijalnog partnera. Nezvanično, pregovori su zapeli oko pokretanja „Visoke peći 1”, koju navodno „Ju-Es stil” nije propisno ugasio u proleće prošle godine, pa je za njeno pokretanje sada potrebno mnogo više novca nego da su Amerikanci ispoštovali tehnologiju gašenja. Takođe, nezvanično, druga tačka „ spoticanja” bio je budući status enormnog broja menadžera sa ogromnim platama,koji će najverovatnije, za razliku od radnika, biti otpušteni ili raspoređeni na druga radna mesta.

Isti izvori tvrde da je dogovoreno partnerstvo u kojem bi država zadržala kompletnu primarnu proizvodnju – Čeličanu, Visoke peći i Aglomeraciju, jer je taj deo za kupce neisplativ, a ustupila bi finalni deo proizvodnje – Valjaonice i Bele limove u Šapcu.

Sindikati veruju u pozitivan ishod tendera.

– Očekujemo da do kraja godine započnemo proizvodnju i da se svi radnici vrate na posao, kaže za naš list Dragan Milovanović, predsednik ASNS u železari. On dodaje da ne zna detalje oko budućeg vlasništva, odnosno, da li će država zadržati udeo u fabrici, ali veruje da proizvodnja može da se pokrene maksimalno za 40 dana od prodaje železare.

Lider sindikata „Sloga” Željko Veselinović tender posmatra iz dva moguća ugla.

– Ili je raspisan za neku konkretnu firmu sa kojom je unapred sve dogovoreno ili će, sudeći po prilično oštrim kriterijumima, doći do direktne pogodbe, što znači da je tender pravljen da niko ne može da se javi i ispuni uslove. Sudeći po izuzetno kratkom roku, verujem da već postoji zainteresovan partner. Realno je da do kraja godine budu uvezeni slabovi i da se eventualno pokrene topla valjaonica, ali primarna proizvodnja može da oživi tek nakon zime. Za nju je potrebno dosta para i vremena. Treba dopremiti sirovine,a dolazi zima, pa je pitanje da li će vremenski uslovi to dozvoliti – kaže Veselinović.

Izvor: Politika