“Železara Smederevo” pod istragom Evropske komisije


08. jul 2016. PRIVREDA – Izvor: Kurir – Ako se utvrdi da su tačne optužbe proizvođača iz EU da su ove zemlje prodavale čelik po damping cenama, to bi, posle istrage koja traje 15 meseci, moglo da znači uvođenje carine. Damping cene mogu da znače da je ovih pet zemalja prodavalo sirovinu jeftinije nego na domaćem tržištu ili jeftinije nego što je cena proizvodnje, što se stavlja na teret srpskoj kompaniji.

EK je saopštila da će istragu fokusirati na period od 1. jula 2015. do 30. juna 2016.

Žalbu je 23. maja podnelo Evropsko udruženje za čelik – Evrofer, u ime proizvođača koji predstavljaju više od 25 odsto evropske proizvodnje. Evropske institucije već su upozoravale da neće dozvoliti da “nepravedna konkurencija” ugrozi njenu industriju čelika. Posebno se pratio dolazak kineskog “Hestila” u srpsku “Železaru” jer su kompanije iz Kine najčešće spominjane kao glavni uzročnici problema.

Bojan Bojković, član Nadzornog odbora “Železare Smederevo” kaže za Kurir da je istraga EU jako bitna stvar, ali da on ne može ništa više da kaže. “Celu koordinaciju vodi Vlada Srbije sa Ministarstvom privrede. Oni mogu zvanično da odgovore”, rekao je Bojković, dok u Ministarsvu nisu imali komentar.