„Železara Smederevo” ide Turcima


13. decembar 2013. PRIVREDA – Srpska Vlada gotovo da je donela odluku da iznajmi železaru turske kompanije “Trosčelik”, kako bi se popravili odnosi Turske i Srbije posle incidenta sa Erdoganom.

Najozbiljniji kandidat za preuzimanje smederevske železare je turska kompanija “Trosčelik” koja se nudi kao zakupac, a ne kupac ove kompanije, pišu Naše novine.

Pored interesovanja stranih investitora iz Ukrajine i Belorusije da kupe ovu železaru, ponuda turske kompanije izdvojena je kao najpovoljnija. Srpska Vlada gotovo da je donela odluku da iznajmi železaru Turcima, kako bi se popravili odnosi Turske i Srbije.

– U pitanju su pregovori kojima se Turska i Srbija povezuju kao prijateljske zemlje posle incidenta sa Erdoganom. Naime, Turci na neki način žele da kompenzuju štetu koja je nastala Erdoganovom izjavom o Kosovu. Njima nije u interesu da se odnosi sa Srbijom zaoštravaju i spremni su da pomognu Vladi Srbije. Država je od aprila do septembra ove godine dala više od 60 miliona evra za proizvodnju, a za narednu godinu planirano je samo 30, što je nedovoljno za život železare – navodi izvor.

Izvor: Naše novine