Železara ponuđena ukrajinskom DMZ-u


28. mart 2012. DRUŠTVO – Ukrajinska kompanija DMZ „Donjeck gvožđani i čelični radovi“ pregovara sa Vladom Srbije o kupovini „Železare Smederevo“.

Delegacija ove ukrajinske kompanije posetila je Smederevo krajem februara i već početkom aprila se očekuje finiširanje dogovora o kupovini srpske kompanije. Da su pregovori u toku, potvrdio je i visoki zvaničnik iz Vlade Srbije za internet sajt „metal bulletin“, koji je i objavio ovu informaciju. Zvaničnici kompanije DMZ nisu želeli da komentarišu da li su zainteresovani za kupovinu železare u Smederevu, koju je bivši vlasnik američka kompanija „Ju-Es stil“ prodala Vladi Srbije u januaru ove godine za jedan dolar.

Kompanija koja je zainteresovana za kupovinu železare osnovana je 1872. godine i peti je po veličini proizvođač čelika u Ukrajini. U njenim postrojenjima radi preko 10.000 radnika i od 1996. godine je akcionarsko društvo. Totalni kapital ove kompanije je oko 8,5 miliona evra i njeni deoničari su privatni investitori, of šor kompanije, ali i država Ukrajina u udelu od 16 odsto. Ovo je samo još jedna u nizu od svetskih kompanija koje su navodno zainteresovane za kupovinu železare.

Prvo je bilo reči da je novi strateški partner smederevske železare najverovatnije indijska kompanija „Arcelor Mital“, čiji je vlasnik Lakšmi Mital jedan od najbogatijih ljudi na svetu. Nakon njega, i ukrajinski „kralj čelika“ Rinat Ahmetov, vlasnik nekoliko čeličana u Evropi i Ukrajini, bio je zainteresovan za kupovinu smederevske železare. „Kor grupa“ sa sedištem u Dubaiju početkom marta ozbiljno je bila zainteresovana za kupovinu posrnulog srpskog giganta. Čak je i potpredsednik vlade Jovan Krkobabić našao potencijalnog kupca, pa je objavljeno da je holding iz Luksemburga „Junajted grupa SA“, koji čine češka i ruska kompanija, takođe zainteresovana za investiranje u železaru.

U Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja posredno nam je potvrđeno da je bilo kontakata sa investitorom iz Ukrajine.
„Republika Srbija je otvorena za razgovore sa svim relevantnim investitorima čiji bi dolazak u Smederevo značio nastavak proizvodnje i očuvanje radnih mesta“, navodi se u odgovoru.

Izvor: alo.rs