Železara: Peći pale tek na leto?


13. februar 2013. PRIVREDA – Ponuda “Uralvagonzavoda” za smederevsku železaru očekuje se do petka, kada će biti poznato da li se predlaže strateško partnerstvo sa državom ili otkup 100 odsto akcija.

“Uralvagonzavod” izvesno dolazi u Srbiju, ali do petka biće poznato da li je njihova ponuda strateško partnerstvo sa državom ili otkup 100 odsto akcija železare, kaže predsednik Skupštine Železare Smederevo Branče Stojanović.

Prema njegovim rečima, ruska kompanija je siguran partner, a pokretanje fabrike je od izuzetne važnosti za ekonomiju čitave države, radnike, grad i gradski budžet, koji umnogome zavisi od toga radi li železara. Rukovodstvo “Uralvagonzavoda” najavilo je da će najkasnije polovinom februara predložiti model saradnje na pokretanju železare. Odluka zavisi od ishoda tehničko-tehnološke analize potencijalnih ulaganja.

Iz ovdašnjih krugova čulo se da Rusi smatraju da se mora investirati u profitabilnije proizvode višeg stepena obrade, kao što su beli limovi, i da su već napravili model kako pokrenuti visoke peći. Od dve visoke peći u železari jedna je na tihom hodu, a druga potpuno ugašena. Peć na tihom hodu može relativno brzo da se pokrene, dok je za aktiviranje ugašene, prema procenama, potrebno oko šest meseci.

– Peć može da se pokrene relativno brzo, ali železara nema sirovina, a za njihovu nabavku i transport potrebno je najmanje dva do tri meseca, kaže predsednik Nezavisnog sindikata metalaca Mileta Gujaničić.

Za devet meseci koliko nema proizvodnje i radnici primaju tek 60 odsto zarade. Prihodi od poreza na zarade metalurga u gradskom budžetu manji su za blizu 200 miliona dinara.

Izvor: Večernje novosti