Železara: Otpad bio blago


20. mart 2013. PRIVREDA – U poslednjih dvadeset godina krađa čeličnog otpada je najveća zloupotreba u Železari Smederevo! Nakon hapšenja 13 osoba, osumnjičenih za krađu kojom je čeličana oštećena za 5,7 miliona evra, policija je pritvorila još jednog člana ove kriminalne grupe – Dejana Dobrića, direktora firme „Đurđev grad“ iz Male Krsne.

Kršeći ugovorne obaveze sa Železarom o selekciji čeličnog otpada iz proizvodnog procesa, radnici „Harsko metalsa“ su tokom šest meseci prošle godine otuđivali i preprodavali čelični otpad privatnim otkupljivačima. Umesto njega, Železari su vraćali bezvrednu trosku, zbog čega je pretrpela višemilionske gubitke u evrima.

O kojoj količini „podmetnute“ troske je reč, policija još nije utvrdila. Nakon otkrivene prevare, na lageru u čeličani bilo je 200.000 tona troske spremne da se upotrebi za pokretanje visoke peći narednog meseca. Policijska akcija je sprečila da se ta bezvredna troska iskoristi u obnovljenoj proizvodnji, što bi, kako je rekao načelnik PU Smederevo Dejan Popović, donelo još veće gubitke fabrici, osim dosadašnjih 5,7 miliona evra. Popović je objasnio i kako je funkcionisao čitav lanac ove prevare.

– Jedan kamion sa oko 25 tona troske košta 12,5 dolara (0,5 dolara po toni). Sa druge strane, čelični otpad koji je otuđivan košta 300 evra po toni, a u jedan kamion može da stane od pet do 10 komada čeličnog otpada – kaže Popović. – Taj otpad prilikom iznošenja iz kruga fabrike, kamufliran je troskom, a obezbeđenje je proveravalo samo količine, jer razlika golim okom nije vidljiva.

Smederevska policija potvrdila je navode „Novosti“ da je još tokom policijske istrage „Harsko korporacija“ podnela krivične prijave protiv svojih bivših radnika. Oglasila se, u međuvremenu i ova kompanija saopštenjem „da nijedna od uhapšenih osoba nije direktor, rukovodilac, ni član višeg menadžmenta „Harsko korporacije“, kao ni njegove grupacije „Harsko metals i minerals’“.

Na dva stovarišta nađeno je 312 tona čeličnog otpada spremnog za izvoz, koji je vraćen Železari. Na stovarištu „Đurđev grad“ u Maloj Krsni pronađeno je 12 tona, a firma je posedovala falš dokumentaciju da je roba navodno otkupljena iz IMT-ove livnice, što se ispostavilo kao netačno.

Izvor: Večernje novosti