Železara : Nema narudžbina, pa ni novca za rad


26. jun 2012. PRIVREDA – Izvor: V.Novosti – Srbije neće u proizvodnju Železare ulagati sredstva iz budžeta, ako roba koju čeličana proizvede ne može naći svog kupca – tvrdi izvor „Novosti“ iz Vlade Srbije. – Pokušaj radne grupe da za Železaru pronađe partnera nije propao, naprotiv, sa nekima od potencijalnih kupaca razgovori su intenzivirani.

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić, međutim, u ponedeljak novinarima nije mogao da potvrdi da će se obustava rada visoke peći desiti u narednim danima.

– Činjenica je da Železara u Smederevu radi sa većim ili manjim gubitkom iz meseca u mesec, ali vlada stoji iza nje – tvrdi ministar Ćirić. – Nadam se da ćemo uspeti da pronađemo strateškog partnera za suvlasništvo ili većinsko vlasništvo, partnera ili konzorcijum partnera s kojima ćemo moći da obezbedimo normalno funkcionisanje. To znači da je sa minimalnim nivoom gubitaka, potrebno da se obezbede što jeftinije sirovine sa jedne strane i adekvatna prodaja finalnih proizvoda Železare, sa druge strane.

Zvanična potvrda menadžmenta o privremenoj obustavi rada očekuje se, saznaju „Novosti“, u utorak. Plan je da od 5. jula bude ugašena i druga visoka peć i prestane s radom i čeličana. Od 10. jula zaustaviće se i trake u toploj valjaonici. Od tog trenutka, na „plaćenom odmoru“, sa 60 odsto mesečnih primanja, naći će se 4.500 od ukupno 5.000 radnika Železare.

– Fabrika do septembra sigurno neće raditi, a šta će biti posle niko ne zna – kaže predsednik sindikata „Sloga“ Željko Veselinović, dok Predrag Umičević, predsednik Skupštine privrednog društva Železara Smederevo, objašnjava da će proizvodnja stati zbog nemogućnosti da se i ovo, što se trenutno smanjenim kapacitetima proizvodi, proda.

– Nema potražnje na tržištu. Na ovaj način smanjićemo gubitke – zaključuje Umičević.

Sindikati tvrde da je Železara morala da odbije veliki broj narudžbina, jer nema finansijskih sredstava. Dodaju da, ni do sada, Vlada Srbije nije pomagala ovoj kompaniji 100 odsto, već su se, najvećim delom izdržavali od onoga što proizvedu i prodaju.