“Železara ne sme da stane”


25. februar 2014. PRIVREDA – Vlada Srbije mora da nađe rešenje za opstanak Železare Smederevo od koje zavisi 20.000 radnika, kaže predsednik Skupštine Železare Smederevo Branče Stojanović.

“Ukoliko nekome padne na pamet da je zatvori, ja ću biti prvi sa radnicima na protestu”, istakao je on.

On tvrdi da aktiviranje menice Srbijagasa na 6,3 miliona evra za isporučeni gas Železari nije politička odluka SPS, i da je to podmetanje u predizbornoj kampanji.

“Ne može se povlačiti znak jednakosti između JP Srbijagas i SPS, ne stoji da je SPS kriv što 5.200 radnika Železare Smederevo nisu primili plate. Dugovanja i obaveze svako mora da poštuje. Mi dajemo podršku radnicima, oni treba da prime platu i da fabrika radi. Radnici će sigurno primiti platu do kraja ove nedelje”, kaže Stojanović.

Održavanje proizvodnje u srpskoj čeličani za sve mora da bude prioritet, i oko toga nema političke borbe, napominje predsednik Skupštine Železare, koji kaže da je bivši ministar privrede Saša Radulović smenjen upravo zbog Železare Smederevo.

“Početkom godine Železari je ozbiljno pretila opasnost da prestane proizvodnja. Bilo je potrebno da se reprogramiraju obaveze prema Fondu za razvoj, a ministar Radulović je bio protiv toga. Premijer Ivica Dačić je iskoristio mogućnost koju daje Poslovnik o radu Vlade da smeni Radulovića, i dugovi su reprogramirani”, rekao je Stojanović.

On navodi da od Železare na razne načine zavisi 20.000 radnika koji primaju plate ako fabrika radi.

“Železara ne sme da stane”, poručio je Branče Stojanović.

Izvor: Novosti