Železara na prekretnici


09. jul 2012. PRIVREDA – Iako je proizvodnja u Železari Smederevo privremeno obustavljena, posla u čeličani biće tokom jula. Predstoje remonti i sitnije popravke pogona. Iz Vlade poručuju da aktivno traže strateškog partnera, dok sindikalci ističu da problem železare ugrožava ceo metalski sektor.

Posla u smederevskoj železari biće i tokom jula, iako je i druga visoka peć u toj čeličani stavljena na tihi hod. Radiće se, kako kažu u radničkom sindikatu, u skladištima, a počeće remonti i sitnije tehničke popravke pogona. Ponavljaju da je najvažnije da otpuštanja radnika nema.

Dragan Ž. Milovanović iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Smederevske Železere kaže da će većina radnika krajem meseca i početkom avgusta otići na godišnje odmore.

“Posle odmora, 60 odsto zaposlenih ide na plaćeno odsustvo. Nadamo se da će od prvog septembra kao što je dogovoreno i javnost obaveštena, da krenemo sa radom sa jednom visokom peći”, napominje Milovanović.

Iz Vlade uveravaju da tragaju za jeftinijom sirovinom, što je uslov za isplativiju proizvodnju čelika. Spremni su, kako kažu, da Železaru daju i za jedan evro ili dolar, samo da se radnici vrate poslu.

“Očekuju nas razgovori i ove i sledeće nedelje. Nadam se da ćemo uspeti da napravimo neku vrstu dogovora sa nekim koga mi tretiramo kao strateškog partnera, bilo u komercijalnom ili vlasničkom smislu”, rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić.

Reprezentativni sindikati saglasni su da je situacija teška i da je pomoć države neophodna, ali upozoravaju i da nema garancija da će se u septembru normalizovati prioizvodnja. To je, kažu, jedno od gorućih pitanja za novu vladu, jer nije samo problem 5.500 radnika železare.

Predsednik Saveza smostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović ističe da je to pitanje kompletne metalske industrije.

“To je pitanje drugih grana koje su povezane sa metalskom industrijom, i u ovom slučaju problem Sartida će se oslikati na nekih još 15.000 ljudi, odnosno 15.000 zaposlenih koji će trpeti posledice, što će biti veliki udar na već postojeću nezeposlenost”, smatra Orbović.

Stručnjaci ocenjuju da će se teško naći strateški partner. Podsećaju da železera od nastanka posluje sa gubitkom i da je stalno traženo rešenje kako bi se proizvodnja održala.

“Jeftinom strujom, vi ustvari, koliko-toliko nadoknađujete troškove u proizvodnji čelika. Da je bilo isplativo, verujte Amerikanci bi prvi ostali ovde da proizvode čelik”, napominje Radojka Nikolić iz magazina Biznis.

Rok za tender za izbor strateškog partnera produžen je do 10 septembra. Inače, Smederevska železara u srpskom izvozu učestvuje sa 14 odsto.

Izvor: RTS