Železara: Konfuzija ili početak rada


15. mart 2013. PRIVREDA – Izvor: Večernje novosti – U pogone smederevske čeličane koja se priprema za početak proizvodnje u aprilu, vratilo se oko 500 metalurga.

Sirovine su naručene, ali još se ne zna kada će visoka peć početi da radi, što najviše zavisi od dopreme sirovina i potrebnih dana za bezbedno pokretanje peći.

Iz Železare Smederevo nema zvaničnih informacija koje količine sirovina su naručene, odakle stižu, niti u kom roku, kao ni to koliko koštaju i hoće li biti plaćene avansno ili na odloženo iz kredita koji je fabrika podigla.

“U fabrici vlada konfuzija, rude nema, i ne zna se kada će stići. Imamo informacije da je visoka peć, koja je devet meseci u „tihom hodu“ u lošem stanju, i da će bezbedan tehnološki proces njenog pokretanja biti složeniji i teži nego što se očekivalo”, kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“.

Međutim, u Nezavisnom sidnikatu metalaca Železare Smederevo kažu da sve pripreme za start proizvodnje teku po planu.

“Ruda je naručena, ali kada će stići, mi ne možemo da kažemo. Verujemo da će proizvodnja početi kako je i planirano, u prvoj polovini aprila”, kaže Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca.

Gujaničić kaže da se na posao do sada vratilo između 500 i 600 od ukupno 5.000 radnika.