Železara dobija kupca?


18. novembar 2013. PRIVREDA – Izvor: Novosti – Strani investitori se ponovo interesuju za Železaru Smederevo. Ovu informaciju potvrdili su ‘Novostima’ u Ministarstvu privrede. Ipak, detalje i imena potencijalnih ulagača ne žele da otkriju.

Napominju da je razlog zanimanja sa srpsku čeličanu to što je kragujevački “Fijat” spreman da kupuje limove iz Smedereva, ako zadovolje njihove standarde kvaliteta. To iziskuje ozbiljne investicije u pogone.

Dok traju pregovori, proizvodnja u srpskoj čeličani biće privremeno zaustavljena naredne sedmice zbog remonta Visoke peći 2. Sindikati, koji zastupaju interese 5.200 radnika, ne znaju ništa o planovima za nastavak proizvodnje u 2014. godini i opstanku Železare.

Sindikati Železare Smederevo nemaju informacije o potencijalnim strateškim partnerima uprkos glasinama da oni postoje.

“Od kada je ‘Ju-Es stil’ otišao, kroz fabriku su prošle brojne delegacije investitora sa raznih krajeva sveta, od Evrope do Azije. Nikada se sa njima nismo susreli, niti znamo detalje tih poseta, osim onoga što predstavnici države izjave za medije”, kaže Siniša Prelić predstavnik Samostalnog sidnikata Železare Smederevo.

Prelić navodi da od obnavljanja proizvodonje u aprilu, sindikati nisu sa predstavnicima države, koja je poslodavac čeličane, seli za sto kako bi razgovorali o budućnosti fabrike.

Sindikati smatraju da je opstanak fabrike politička odluka, a da glasine o gašenju Železare, koje bi prema ovdašnjim procenama koštalo i do 150 miliona dolara, nanose ogromnu štetu.

“Oni što navijaju da se Železara zaustavi, moraju da znaju da bi to donelo velike probleme”, upozorava Prelić.

Iako zasada nema jasnog stava države o budućnosti čeličane, sindikati očekuju podršku za očuvanje proizvodnje.

“Koliko znamo, predlogom budžeta Republike Srbije za 2014. godinu kroz bankarske garancije za održavanje proizvodnje opredeljeno je 30 miliona evra”, kaže Saša Čolić glavni poverenik ASNS u Železari Smederevo.

Naredne sedmice proizvodnja će biti zaustavljena zbog redovnog remonta Visoke peći 2 koji će trajati tri nedelje. Radnici čije angažovanje nije neophodno, biće upućeni na plaćena odsustva sa 60 odsto zarade, saznaju “Novosti“.