Zbog snega skraćena autobuska linija ka Kovačićevu


12. decembar 2012. DRUŠTVO – Ulice u Smederevu su prohodne, kao i lokalni putevi prvog i drugog prioriteta. Saobraćaj se tokom noći i jutra odvijao otežano ali bez zastoja, konstatovano je na Štabu za vanredne situacije. Mehanizacija i ljudstvo su tokom cele noći čistili sneg sa smederevskih ulica, a istim intezitetom biće nastavljeno i danas. Javnim komunalnim preduzećima i smederevskim privatnicima, danas se u čišćenju grada, pridružuje i Vojska Srbije iz Garnizona u Požarevcu, kao i građani Smedereva.
Autobuski prevoz se odvija bez većih problema uz minimalna kašnjenja. Prema infromacijama smederevske „Laste“ trenutno je skraćena linija ka naselju Kovačićevo.

Saobraćajna policija tokom jučerašnjeg dana i noći povremeno je isključivala teretna vozila iz saobraćaja, a nisu zabeležene saobraćajne nezgode izazvane snegom i ledom.

Urgentni centar i Hitna pomoć zabeležili su manji broj lakših povreda izazvanih padovima.

Štab za vanredne situacije apeluje na vozače da ne parkiraju vozila na kolovozu i trotoaru, kao i da uklone vozila parkirana na kolovozu kako bi bio obezbeđen prolaz mehanizaciji uključenoj u čišćenje snega. Štab podseća da su parking iza zgrade Gradske uprave Grada Smedereva i parking kod smederevske Tvrđave besplatni.

Kako bi sneg u što kraćem roku bio uklonjenn sa smederevskih ulica, Štab poziva građane da se priključe akciji čišćenja snega i počiste sneg ispred svojih kuća i lokala, kao i skupštine stanara da očiste sneg sa ključnih prilaza u naseljima. Za nečišćenje snega predviđene su novčane kazne i to od 3.000 do 10.000 dinara za fizička lica i od 10.000 do 100.000 dinara za pravna lica.

Podela kalcijum hlorida u prostorijama JKP „Zelenilo i groblja“ u ulici Narodnog fronta 4 biće nastavljena danas od 12 do 15 časova, a već sutra od 7 do 15 časova. Fizička lica mogu besplatno da preuzmu do 2 litra kalcijum hlorida. Pottrebno je da sa sobom ponesu ambalažu. Za pravna lica obavezne su identifikacija firme i ambalaža, a uz minimalnu naknadu mogu da preuzmu do 5 litra kalcijum hlorida.
U prostorijama JKP „Parking servis“ u Miloša Velikog bb (ispod Nadvožnjaka), uz ličnu kartu, građani mogu da preuzmu do 5 kg industrijske soli po domaćinstvu, dok preduzetnici na istoj lokaciji mogu da kupe industrijsku so.

Štab za vanredne situacije apeluje na starije osobe da bez preke potrebe ne izlaze iz svojih domova, na vozače da ne kreću na put, a ukoliko je to neophodno, da prilagode vožnju uslovima i stanju na putevima kao i da koriste zimsku opremu.

Inspekcijske službe Gradske uprave Smederevo i Komunalna policija Grada Smedereva nastavljaju stalna dežurstva. Neprohodnost puteva i eventualne probleme na saobraćajnicama u gradu i seoskim naseljima mogu da prijave na brojeve telefona 231-115, 061 883 18 24 i 060 844 91 32.