Završena Smederevska jesen


10. septembar 2012. DRUŠTVO – “Smederevska jesen” po 125. put pohodila je grad na Dunavu. Slavili su se berba i nasleđe, a plodovima vinogorja gostilo se blizu 100.000 ljudi.

Smederevo je jedno od najvećih staništa vinove loze na Balkanu. Posadili su je rimski imperatori i srpski vladari, gajili vredni domaćini, a ona je, uvek izdašna, kao i ove berbe, darivala plodovima.

Vinovu lozu na padine uz Dunav, po pričama, doneo je u trećem veku rimski imperator Aurelije Prob. Despoti Stefan Lazarević i Đurađ Branković pre šest vekova ovde su podizali vinograde, a toliko su ovdašnji ljudi bili posvećeni lozi da su u pimnicama među čokotima i spavali.

Ne može se mnogo gradova pohvaliti da je po njima krštena sorta vinove loze i vino. Ne čudi što su 1882. godine na sajmu u Bordou smederevska vina ovenčana priznanjima, a trgovci pohrlili da kupe piće kojim su mekšali srce i dušu Evropljanima u Švajcarskoj, Austriji, Francuskoj.

Zato je i Miloš Obrenović na Zlatnom bregu zasadio 36 hektara vinograda iz koga se sladio kraljevski par. I danas ovaj vinograd obrađuje se sa istom strašću.

Istorija i vinova loza amanet su današnjim vinogradarima.

– Pre 125 godina održana je prva izložba grožđa, voća, vina, kada su dereglije došle Dunavom iz Beča i Pešte da kupe naše voće. Obaveza je da tradiciju nastavimo – poručuje Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada i Organizacionog odbora “Smederevske jeseni”.

Vinograda ima manje, grožđa takođe, ali vino koje se ovde pravi uvek jednako mami vinoljupce. Teško vreme i državna politika raskrčili su mnoge vinograde, ali gen za spravljanje vina nisu mogli da oduzmu ovdašnjim trudbenicima.

– Dobro je rodilo. Slatko je, preslatko. Manje je puce, ali je slast veća – kaže vinogradar iz sela Udovica. A da je dobro rodilo, videlo se i po džinovskom grozdu napravljenom od 500 kilograma hamburga.

Dobra berba sluti i na izvanredno vino.

– Vinske sorte su odličnog kvaliteta, pa će vinarije moći da prave izvanredno vino – procenjuje Boban Marković, iz Poljoprivredne stručne službe.

Stari vinari kažu da je sramota i greh ne ponuditi gosta najboljim vinom koje se iznosi pred kuma i oca. Tako su i ovih dana vinopije u Vinskom gradu mogle da isprobaju najbolje što nude ovdašnje vinarije.

Opet su se gradom u svečanom defileu prošetali srpski despot Branković i despotica Jerina, kojoj vekovi nisu u zaborav poneli nadimak o prokletstvu. U sviti je bilo i 20 karnevalskih grupa sa oko 300 učesnika iz Srbije i inostranstva – Meksika, Egipta, Alžira, Perua, Palestine, Indije i Malezije.

U Velikom despotovom gradu seljani su se hvalili plodovima u imrpovizovanim dvorištima. Krčkala su se srednjovekovna jela. Vitezovi Stribora pokazali su umeće, alasi čorbe, a gosti čašćavani domaćom rakijom i vinom.

“Smederevska jesen” završila se u nedelju velikim koncertom ansambla “Kolo” na gradskom trgu.

Izvor: novosti.rs