Završena sanacija spomenika u Malom Orašju


09. decembar 2013. DRUŠTVO – Juče su završeni radovi na dislokaciji, sanaciji i revitalizaciji Spomenika palim ratnicima i zarobljenicima 1912-1918. godine u Malom Orašju. Radovi su izvedeni u organizaciji i pod stručnim nadzorom Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo i finansirani od strane Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike.

Spomenik palim ratnicima u Malom Orašju je podignut 1926. godine u školskom dvorištu, pored magistralnog puta Smederevo-Mladenovac. Sastoji se od stepenastog, piramidalno oblikovanog postolja, crnog granitnog obeliska na kome su urezana imena palih i zarobljenih ratnika i figure dvoglavog orla na vrhu spomenika.

Kako su posle Drugog svetskog rata uništeni figura orla i dva amblema Saveza dobrovoljaca u Kraljevini Srbiji, bilo je potrebno uraditi nove modele i izliti ih u bronzi. Autor skulpture i reljefa je mr Radoš Antonijević, a izliveni su u SR „Livnica Janković” Smederevo.

Zbog procene da je ugrožena statička stabilnost spomenika, kao i zbog neodgovarajućeg sadržaja u neposrednom okruženju (bunara, šahte, grobnog mesta) odlučeno je da spomenik bude premešten na lokaciju koja će obezbediti bolju preglednost i stabilnost, odnostno ispred školske zgrade. U sklopu sanacije spomenika izvedeno je i parterno uređenje neposrednog okruženja. Izvođač radova bila je građevinska radnja „HIDRO COM” iz Smedereva.

U realizaciji projekta uspostavljena je dobra saradnja Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture Smederevo sa Gradskom upravom, Mesnom zajednicom Malo Orašje i osnovnom školom „Vožd Karađorđe” iz Vodnja, isturenim odeljenjem u Malom Orašju.

Vrednost izvedenih radova je 1.100.000,00 dinara.

Izvor: smederevo.org.rs