Završen tender za prodaju “Železare Smederevo“


11. septembar 2012. PRIVREDA – Završen tender za prodaju “Železare Smederevo“, rok za dostavljanje ponuda istekao u ponedeljak. U igri su pregovori sa Rusijom i Ukrajinom, odnosno njihovim kompanijama.

Rok za dostavljanje ponuda za strateškog partnera u smederevskoj Železari istekao je u ponedeljak.

Nijedna od ranije pominjanih kompanija se nije ni javila na javni poziv koji je raspisan još 4. maja, ali je i produžavan, prvo do 11. juna, a zatim i do 10. septembra.

Razlog za to, prema dostupnim informacijama, leži u činjenici da su predstavnici nove vlade Srbije odmah po stupanju na funkcije najavili da će tender biti poništen, “jer se tek sada kao zainteresovani javljaju veliki igrači” u ovom poslu, odnosno ozbiljne kompanije kao potencijalni strateški partneri.

Prema tvrdnjama ministra Milana Bačevića, koji je prošle nedelje boravio u Moskvi, jasno je da i dalje postoji interes dveju velikih kompanija za partnerstvo u Železari. Jedna od njih je iz Ruske Federacije, a druga je iz Ukrajine.

– Zainteresovane kompanije tvrde da bi mogle da povećaju proizvodnju, jer je Železara u dobrom stanju i ima rusku tehnologiju – naglašava Bačević. – Logično je da smo zainteresovani za ozbiljne partnere jer želimo da se sačuvaju radna mesta za nekoliko hiljada ljudi. Novi vlasnici bi mogli razgovarati sa rukovodstvom fabrike automobila “Fijat” i prodavati im limove. Zbog blizine Železare Kragujevcu i cena bi trebalo da bude povoljnija. Ako Rusi kupe Železaru, moglo bi se razgovarti o izvozu “Fijatovih” proizvoda u Rusiju.

Zasada, međutim, ne postoji zainteresovanost ruske strane da se i automobili proizvedeni u Srbiji nađu na listi robe koja u Rusku Federaciju ulazi bez plaćanja carine. Pored toga, “Fijat” u Srbiji ne koristi limove koje danas proizvodi Železara u Smederevu. Za to bi, ukoliko Italijani iskažu interes, u Železaru trebalo uložiti gotovo 100 miliona evra.

Izvor: Večernje novosti