Završen festival Tvrđava teatar


21. jul 2013. KULTURA – Dodelom nagrada najboljima, u smederevskoj tvrđavi je sinoć završen peti međunarodni festival Tvrđava teatar.

Nagrada za najbolju predstavu na međunarodnom Tvrđava teatru u Smederevu pripala je komediji Anta Tomića “Čudo u Poskokovoj Dragi”, u režiji Snežane Trišić i izvođenju Narodnog pozorišta iz Subotice.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Kokan Mladenović za predstavu “Opera ultima”. Nagradu za najbolju glumicu festivala dobila je Emina Elor za ulogu Rozine u toj predstavi, a Srđan Sekulić i Marko Makivić proglašeni su najboljim tumačima uloga Branimira i Zvonimira Poskoka u komediji “Čudo u Poskokovoj Dragi”.

Specijalna nagrada ove godine nije dodeljena.

Laureatima su nagrade uručene sinoć u smederevskoj citadeli, nakon čega su u njihovu čast, glumci Ustanove u kulturi Vuk Karadžić izveli komediju “Zvezdana prašina” Dušana Kovačevića, u režiji Marka Đurića.

Odluku o dobitnicima doneo je tročlani žiri u kojem su odlučivali glumica Aleksandra Nikolić, reditelj Miloš Jagodić i dramaturg Branislav Nedić.
Ove godine je u glavnom, takmičarskom programu festivala nastupilo šest pozorišta: Teatar “Maska” iz Bukurešta (Rumunija) sa predstavom “Pjero ludak” po scenariju i režiji Mihala Malaimarea, Šabačko pozorište sa predstavom “Mladi Staljin” Džona Hodža u režiji Nebojše Bradića, Akademija umetnosti iz Beograda sa predstavom “Per Gint” Henrika Ibzena, u režiji Nebojše Dugalića i Hane Selimović, Narodno pozorište iz Subotice sa predstavom “Čudo u Poskokovoj Dragi” Anta Tomića u režiji Snežane Trišić, Narodno pozorište iz Užica sa predstavom “Čudo u Šarganu” Ljubomira Simovića u režiji Ive Milošević i Novosadsko pozorište / Újvidéki Színház sa predstavom “Opera ultima” Bomaršea, Kokana Mladenovića i Kate Đarmati u režiji Kokana Mladenovića.

Izvor: sumadijaperess.co.rs