Završen 4. festival Tvrđava teatar


21. jul 2012. KULTURA – Izvor: Agencija Tanjug – U Malom gradu Smederevske tvrđave sinoć je uručenjem nagrada završen četvrti Međunarodni ambijentalni festival Tvrđava teatar, na kojem je pobedila predstava “Bunar” po tekstu Radmile Smiljanić u režiji Egona Savina.

Tu predstavu u produkciji Ustanove kulture “Vuk Karadžić”, Radionice Integracije i Fonda Krug iz Beograda za najbolju je proglasio žiri čiji je predsednik glumica Emina Elor, a članovi reditelj Miloš Jagodić i dramaturg Branislav Nedić.

Najbolji reditelj bio je umetnik iz Slovenije Diego De Brea, koji je nagrađen za predstavu “Zločin i kazna” Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane.

Glumačke nagrade dobili su Radmila Živković za ulogu Majke u “Bunaru” i Igor Ðorđević za naslovni lik u drami “Kanjoš Macedonović”, po tekstu i u režiji Vide Ognjenović, u koprodukciji Narodnog pozorišta iz Beograda i Grada teatra iz Budve.

Specijalnu nagradu za najbolju mladu glumicu žiri je dodelio Tanji Petrović za ulogu Une u predstavi Ateljea 212 “Zbogom SFRJ”, po tekstu i u režiji Kokana Mladenovića.

Na samom kraju festivala, u čast nagrađenih, ansambl Narodnog pozorišta izveo je dramu Tenesija Vilijamsa “Staklena menažerija” u režiji Radoslava Milenkovića.

Na festivalu, koji je počeo 11. jula pod geslom “Pan-teatrikum – bekstvo od ograničavanja”, u glavnom programu učestvovalo je osam predstava iz Srbije i inostranstva, u selekciji Branislave Liješević.

U pratećem programu trupe iz Italije i Austrije izvodile su ulične performanse, predstave i akcije na više lokacija u Smederevu.