Zavičajni muzej za 21. vek


09. decembar 2013. KULTURA – Glavni projekat rekonstrukcije stalne izložbene postavke biće predstavljen danas u 13 časova u Muzeju u Smederevu.

Stalna izložbena postavka predstavlja okosnicu delatnosti Muzeja koje se odnose na prezentaciju i popularizaciju kulturne baštine i tradicije. Izradom Glavnog projekta rekonstrukcije stalne izložbene postavke Muzeja u Smederevu smederevski muzej je ispunio preduslov za promenu postojeće stalne postavke koja datira iz 1972. godine.

Višegodišnji projekat Rekonstrukcije stalne izložbene postavke Muzeja u Smederevu je zasnovan je na definisanju autentičnih lokalnih identiteta, kao i željama i potrebama publike.

Projekat objedinjuje različite vrednosti lokalnog nasleđa koje ne podrazumevaju samo naučno-istraživački i muzeološki značaj, već i značaj za održivi razvoj šire zajednice.

Razvijan od strane autora koncepta kroz aktivnu i kontinuiranu komunikaciju (seminari, radionice, fokus grupe i pojedinci…), doprinosi sveukupnoj promeni imidža Muzeja u Smederevu, donosi promenu pristupa u shvatanju i interpretaciji nasleđa Smedereva i okoline uz oslobađanje od ideoloških stereotipa u predstavljanju poznatih tema.

Takođe, ovaj projekat vodi ka ostvarivanju preduslova za kvalitetniji i dinamičniji rad sa publikom i povećanju broja posetilaca, daje važan impuls u kreiranje ambijenta u kome je Muzej u Smederevu centralno mesto kreiranja identiteta grada, podiže nivo znanja o gradu Smederevu i okolini i omogućava korišćenje Muzeja kao interaktivne učionice i kreativnog poligona za podsticanje kritičkog i autonomnog pogleda na društvo, okolinu i istoriju i razvoj dijaloga o svim pitanjima značajnim za lokalnu zajednicu.

Učešće u programu najavili su, pored direktorke Tatjane Gačpar, pomoćnik ministra kulture i informisanja Republike Srbije Miladin Lukić, doc.dr Dragan Bulatović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu i Angelina Marjanović, d.i.a. (Intellinea, Beograd).

Izvor: smederevo.org.rs