Zatvoren kolektivni centar


14. maj 2015. DRUŠTVO – Izvor: RTS – Ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport posetio je Smederevo gde je sa gradonačelnicom grada Jasnom Avramović obišao Kolektivni centar “ORA Sartid” i novoizgrađene kuće za izbeglice u naselju Mala Krsna čiju izgradnju je finansirala Evropska unija kroz projekat organizacije Arbeiter-Samariter-Bund.

Oni su rođeni u Smederevu, a njihovi roditelji izbegli su ili raseljeni sa prostora bivše države. U izbegličkom kampu u Smederevu neki su proveli i više od petnest godina.

Ambasador Davenport posetio je najugroženije porodice koje su se uselile u nove kuće u naselju Mala Krsna prošle nedelje, a dobili su i novi nameštaj i belu tehniku.

Za izgradnju kuća za interno raseljena lica i izbeglice iz kolektivnog centra ORA SARTID Evropska unija obezbedila je 570.000 evra za ukupno 45 porodica, a lokalna zajednica obezbedila je placeve i kompletnu infrastrukturu.

Kolektivni centar ORA SARTID u Smederevu otvoren je 1995. godine. U periodu 1999-2000. godine, sa preko 1.300 izbeglih i raseljenih lica, bio je najveći kolektivni centar u Srbiji i na Balkanu. Sada je konačno zatvoren, a u Srbiji je ostalo još jedanest centara koji bi po planu trebali da se zatvore do kraja godine.