Zašto se EU plaši Kineza u srpskoj Železari?


28. februar 2016. PRIVREDA – Izvor: Danas – Kada su evropski proizvodi bili jeftiniji i prodavali se u Kini, to se zvalo slobodno tržište, kad je situacija obrnuta, govori se o dampingu, piše Danas.

“Evropska komisija ima svoja standardna pravila. Oni očekuju da svaka zemlja članica i svaka zemlja na putu evrointegracija ponudi jednak tretman svim učesnicima na tržištu. Ona ta pravila primenjuje na sve članice i primenjivaće ih i u Srbiji”, rekao je juče ministar finansija Dušan Vujović, odgovarajući na pitanje o razlozima zbog kojih Srbija mora da traži dozvolu Evropske unije da bi Železaru Smederevo prodala kineskom investitoru.

Plan kineske kompanije je da, ukoliko dođe u Smederevo, uloži 300 miliona evra u pogone za pocinkovanje lima i izradu šavnih cevi. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević rekao je za B92 da država mora da prihvati pravila tržišnog ponašanja i da prestane da pomaže Železari.

Prethodno je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je privatizacija Železare pri kraju, ali da će njen ishod zavisiti od saglasnosti EU.

On je obrazložio time da je “zbog državne pomoći i drugih pitanja koja se postavljaju pred Srbiju”, potrebna dozvola EU. Koja su to druga pitanja, i o kakvoj se državnoj pomoći radi, kada je Srbija još prošle godine zvanično u potpunosti prestala da pomaže Železaru, ni premijer ni ministar nisu pojasnili.

“Očekujemo podršku EU, a ako je ne dobijemo, bićemo u ozbiljnom problemu… Nama ne trebaju njihove pare, već samo dozvola da kineski proizvođač može da radi u Srbiji i prodaje čelik na evropskom tržištu”, rekao je premijer.

U tom delu je možda i ključ, navodi list.

Kako za Danas kaže Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, Evropska komisija je nedavno i pisala Kinezima, žaleći se da je njihov čelik suviše jeftin, zbog čega ne želi da se njihovi proizvođači pojavljuju na evropskom tržištu.

“To je naravno u neskladu sa tržišnim ponašanjem. Jer, kada su evropski proizvodi bili jeftiniji i prodavali se u Kini, to je nazivano slobodnim tržištem, a sada kada je obrnuto, to se naziva dampingom. Bilo bi jako loše ako bi Srbija morala iz tog razloga da odustane od dogovora sa Kinezima. Naš problem je što na ovom stepenu približavanja EU, ponekad moramo da budemo veći katolici od pape, to jest što nas primoravaju da se ponašamo u skladu sa pravilima koja ne poštuju ni punopravne članice EU”, dodaje Savić.

EU je nedavno upozorila da neće dozvoliti da “nepravedna konkurencija” ugrozi evropsku industriju koja posrće zapljusnuta jeftinim uvozom.

“Ne možemo dozvoliti da nepravedna konkurencija, u vidu veštački jeftinog uvoza, ugrozi našu industriju. Odlučna sam u tome da iskoristim sva raspoloživa sredstva kako bi naši trgovinski partneri igrali po pravilima”, pisalo je u saopštenju evropske komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrem.

Kina drži oko polovinu globalne proizvodnje čelika, ali je domaća tražnja značajno usporila zbog slabljenja tempa rasta nacionalne privrede.

Koristite Facebook da komentarišete ovu vest