Zašto propada vek star podrum vina


25. novembar 2013. PRIVREDA – Stari vinski podrum nekadašnjeg giganta u poljoprivredi PK „Godimin“, star više od veka, zaštićen kao posebno kulturno dobro, već godinama propada. Podrum je u stečajnoj masi kombinata, a spor naslednika bivših vlasnika i „Godomina“ nadležno ministarstvo ne rešava godinanama.

Na ulazu u grad, kao svedok vremena kada su Smederevo i „Godomin“, bili sinonimi za dobro vino, nalazi se podrum. Iako idelan kao turistička atrakcija u gradu koji vino pravi vekovima, ovaj objekat nezaštićen je i prepušten zubu vremena

Izgrađen je početkom 20. veka, tačnije 1909. godine, kada je osnovana Smederevska vinogradarska zadruga. Unutar podruma i dalje stoje stare bačve kapaciteta 20.000 tona, mahom iz devetnaestog veka. Prema nekim podacima, podrum spada u red najvećih podzemnih podruma u ovom delu Evrope.

Mada je pod zaštitom kao spomenik kulture, urušava se, a svi pokušaji da dobije novog vlasnika ostali su bez rezultata.

Kao deo stečajne mase „Godomina“, podrum je ponuđen na prodaju prvi put 2005. godine po ceni od 88 miliona dinara. Do sada je Agencija za privatizaciju dva puta pokušavala da proda podrum.

Međutim, za podrum se zanimaju i naslednici koji potražuju obeštećenje u vidu restitucije.

Naime, podrum je nekadašnje vlasništvo Vinogradarske zadruge čije je pripajanje sa Poslovnim savezom za vinogradarstvo i voćarstvo sreza Smederevo obavljeno 1958. godine. Ima dokaza da je to učinjeno protivzakonito.

Spor oko vlasništva je sada u nadležnosti Ministarstva građevine i urbanizma koje četiri godine ne rešava slučaj.

– Prodaja starog podruma je obustavljena 2010. kada su je osporili naslednici starih vlasnika osnivača zadruge. Predmet je od tada u Ministarstvu građevine i urbanizma i dok se oni ne izjasne, sve stoji – kaže Saša Aleksić, poverenik „Godomina“ u stečaju.

Podrum, tako, i dalje propada, što posebno tišti Smederevce, čiji je grad čuven po autohtonoj sorti i vinogorju. Još u 15. veku, kada su despoti Stefan Lazarević i Đurađ Branković širili vinograde oko Smedereva, postojale su pimnice u kojima se moglo spavati. U gradu sa tradicijom vinogradarstva dugom skoro dva milenijuma, najviše je zagovornika da se stari podrum pretvori u muzej.

I u Turističkoj agenciji kažu da bi stari podrum mogao postati atrakcija za turiste koji se sada vode u male privatne podrume i vinarije dok na podrumu koji je svedok istorije vinogradarstva stoji katanc.

Izvor: Novosti