Zanatlija poklonio učesniku “Talenta” klavir iz 19. veka


09. januar 2012. DRUŠTVO – Vladimir Bosanac, 24-godišnji montažer centralnog grejanja iz Smedereva, nije mogao ni da nasluti da će njegovo pojavljivanje u šou-programu „Ja imam talenat“ inspirisati Lazara Pećinara iz Sremske Kamenice da mu pokloni koncertni klavir star više od sto godina kako bi na njemu razvijao svoj talenat za komponovanje.

Sve je počelo nakon što se ovaj mladić pojavio u petoj emisiji „Talenta“ i oduševio žiri i publiku izvodeći kompoziciju koju je sam napisao, i to na kompjuteru, a tastatura mu je služila umesto dirki.

– Komponujem od 13. godine, ali nemam nikakvo muzičko obrazovanje. Samouk sam, a note mi nikada nisu bile potrebne, jer mi svaki instrument koji čujem daje inspiraciju – kaže Vladimir, koji je završio trogodišnju srednju školu za alatničara.

Kaže da je bio iznenađen reakcijama svoje okoline nakon pojavljivanja u emisiji, a onda je usledio i telefonski poziv koji mu je doneo još veće iznenađenje.

– Lazar me je video na TV-u, bio sam mu zanimljiv i prepoznao je talenat u meni. Rešio je da mi pokloni klavir, jer je video da mi je potreban instrument, a moj telefon je pronašao preko informacija. Taj klavir je star više od sto godina i izrađen je u Beču – priča Vladimir kako se odmah spakovao i otišao u posetu Pećinarima u Sremskoj Kamenici.

Lazar Pećinar, koji mu je pomogao, kaže da nije učinio nikakvo herojsko delo.

– Ja ne bih voleo da pričam puno o tome. Dao sam mu klavir jer sam osetio da mu je potreban i meni će biti srce puno ako on uspe. Upoznali smo se, dao sam mu i neke svoje životne savete i tom prilikom samu mu rekao da mi jedino duguje da uspe u životu – kaže ovaj zanatlija koji je i sam imao muzički talenat, ali nije imao podršku porodice da ga razvija.

Budući da je jedan od njegovih zanata i stolarstvo, klavir je kod njega dospeo tako što mu ga je prijatelj doneo na restauriranje.

– U pitanju je koncertni klavir iz 1898. Trebalo je da se restaurira spolja, dok je muzički ispravan, možda još koja žica da se naštimuje. Bitno je da nekome učinimo dobro delo i da nekome u životu pomognemo – zaključuje ovaj plemeniti Kamenčanin.

Izvor: blic.rs