Za posao u Železari javilo se 6.000 ljudi


04. april 2013. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Visoka peć u Železari Smederevo biće pokrenuta krajem ovog meseca, a na konkursu za prijem novih 250 radnika prijavilo se više od 6.000 ljudi, rečeno je danas Tanjugu u sindikatima železare.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca u Železari Smederevo Siniša Prelić je kazao da se na tom konkursu prijavilo između dve i tri hiljade ljudi samo iz Smedereva.

“Ostali su iz Beograda, Batočine, Velike Plane, Požarevca, Grocke i svih okolnih mesta do Kragujevca. To je prava slika kolika je nezaposlenost u Srbiji”, istakao je Prelić.

On je naveo da visoka peć u železari neće moći da počne sa radom pre 22. aprila zbog preprema za proizvodnju koje su u toku.

Od ukupno oko 5.000 zaposlenih u železari, na posao se, prema njegovim rečima, već vratilo oko 2.000 radnika, a ostali radnici se će se postepeno vraćati na posao.

Predsednik Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Saša Čolić je rekao da će, pored postojećih oko 5.000 radnika, na konkursu biti primljeno novih 180 proizvodnih radnika i oko 70 visokobrazovnih kandidata.

Čolić je naveo da se sada klasifikuju prijave i da će zatim biti organizovani intervjui, na koje će doći najmanje 1.000 prijavljenih, nakon čega će najbolji biti zaposleni do kraja meseca.

On je kazao da železara trenutno ima oko 10.000 tona koksa i da će u narednih nekoliko dana dobiti još oko 10.000 tona.

Takođe, Železara Smederevo bi 7. aprila trebalo da dobije i 16.000 tona rude gvožđa iz Ukrajine, s tim što je moguće da će ta isporuka kasniti dan ili dva zbog visokog vodostaja Dunava, rekao je Čolić.

On je dodao da će ruda od rumunske luke Konstanca do Smedereva biti prevezena sa dva broda.