Za korupciju u zdravstvu 32 krivične prijave


22. jul 2013. HRONIKA – Izvor: Agencija Tanjug – Za mesec dana postojanja na SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu stiglo je 439 prijava, a u ime građana biće podnete 32 krivične prijave Republičkom javnom tužilaštvu, saopštila je nevladina organizacija “Srbija u pokretu”, koja je pokretač servisa.

Najviše prijava, više od pet, pristiglo je iz Beograda, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Leskovca, Niša, Smedereva, Sremske Kamenice i Sremske Mitrovice.

– Od ukupnog broja prijava validno je 219 ili 49,88 odsto, koje se odnose na zdravstveni sistem u Srbiji. Od tog broja 53,4 posto spada u kategoriju korupcije, 15,9 posto u povredu prava pacijenata i 22,8 odsto organizaciju rada zdravstvene službe – navodi se u saopštenju.

Kada je reč o slučajevima koji spadaju u kategoriju korupcije, mito i neformalna plaćanja zastupljeni su sa 42,73 posto, zloupotreba službenog položaja 30,76 posto i ostalo 26,49 posto.

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu (061/24-44-424) dostupan je građanima 24 časa, sedam dana u nedelji, a na sve prijave koje su validne i odnose se na oblast zdravstva u Srbiji, obučeni aktivisti Srbije u pokretu odgovoraju u pisanoj SMS ili usmenoj telefonskoj formi, u roku od 48 sati.

Osim na SMS servis, građani korupciju mogu da prijave i na sajtu www.kakavjedoktor.org, na kome mogu i oceniti kvalitet i zadovoljstvo pruženim uslugama u zdravstvu.