Vujović objasnio: Zašto je Železara pod lupom EK


27. februar 2016. PRIVREDA – Izvor: Agencija Tanjug – Ministar finansija Dušan Vujović razjasnio je dileme oko toga zašto Srbija mora da obavesti EK o eventualnom ulasku kineske kompanije u Železaru Smederevo.

Vujović je naveo Evropska komisija (EK) kontroliše tenderske procedure koje finansira država jednako kod članica i kandidata.

EK očekuje da svaka tenderska procedura koja se finasira sredstvima iz budžeta, u zemljama članicama, ali i kandidatima, mora da bude održana po procedurama koje garantuju jednakost svima“, rekao je Vujović na konferenciji u VLadi Srbije.

On je naglasio da EU to standardno traži i primenjuje, čak i “prema samoj sebi“, objasnio je on.

Plan kineske kompanije je da, ukoliko dođe u Smederevo, uloži 300 miliona evra u pogone za pocinkovanje lima i izradu šavnih cevi. Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević navodi da država mora da prihvati pravila tržišnog ponašanja i da prestane da pomaže Železari.

“Nemamo mi ograničenja ko će biti vlasnici kapitala naših preduzeća i znači ta ograničenja su postajala u prošlosti što smo ih mi uvodili i to može domaća zemlja ograničiti ko će biti vlasnik kapitala. Ne postoji obaveza Evropske unije u ovoj branši ovo je čisto komercijalna proizvodnja čelika. Mi ćemo nabavljati i dalje koks iz nekih drugih zemalja, nabavićemo rudu iz drugih zemalja proizvodićemo čelik prodavaćemo ga većinom u izvozu jer železara ima produkciju koja je mnogo veća nego domaće tržište”, kaže Milan Kovačević za B92.

Srbija se potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju obavezala da od februara 2015. godine prestane sa subvencionisanjem proizvođača čelika. Srpske vlasti navode da će, ukoliko ne bude podrške Brisela u ovom slučaju, Železara biti u velikom problemu.

HBIS je jedan od najvećih svetskih kompanija u proizvodnji čelika, bavi se i proizvodnjom bakra, a zapošljava skoro 125.000 radnika.