Vučić: Posao i sigurnost za 300 porodica u Smederevu


25. februar 2016. DRUŠTVO – Izvor: Politika – Premijer Aleksandar Vučić uručio je danas kompaniji PTC-Germany ključeve nove proizvodne hale, koju je izgradio Grad Smederevo, a iz koje će se izvoziti riba u svet i poručio da je velika i dobra vest da će najmanje 300 porodica od tog posla imati bolji standard.

Vučić je rekao da će se iz Srbije izvoziti kvalitetna riba i pozvao investitore da što pre otvore uzgajalište ribe i zaposle što više radnika i poručio da će vlada da pomogne koliko bude mogla.

„Odavde ćete izvoziti najbolju ribu u svet i onu koja dođe iz raznih mora, a posebno našu pastrmku”, rekao je Vučić.

On je istakao da će u pogonu biti zaposleno 300 radnika, te da je dobra vest što će 300 porodica imati sigurnu budućnost i mnogo bolji životni standard.

„Siguran sam da ste doneli pravu odluku što ste odlučili da uzgajate ribu ovde kod nas u Srbiji”, rekao je Vučić.

On je podsetio da je Memorandum sa vladom potpisan u oktobru prošle godine i dodao da se sa predajom ključeva kasni 12 dana, ali iz opravdanih razloga.

„Radili smo brzo, ozbiljno i odgovorno”, rekao je Vučić i zahvalio gradonačelnici Smedereva na tome što se trudi da dovodi što više investitora u taj grad.

Zato je Smederevo, rekao je Vučić, među gradovima koji imaju najveći dohodak u Srbiji.

Fabrika u Smederevu u fazi je pribavljanja potrebnih dozvola za proizvodnju i izvoz, a u aprilu ove godine bi trebalo da počne da radi u punom kapacitetu.

Ove godine biće zaposleno 100 radnika, 80 odsto žena, a oko 300 radnika kad dostigne proizvodni maksimum.

PTC Germany prerađuje ribu u Nemačkoj, Poljskoj, Turskoj i Ukrajini, a značajan deo proizvodnje obavljan je i u nekim zemljama Dalekog istoka.

Međutim, kako kažu u toj kompaniji, zbog sve češćih problema, poput pojave mikrozagađivača i bakterijskih zagađenja, doneta je odluka da kompanija pokrene novi projekat prerade ribe u centralnom delu Evrope.

Kriterijum odabira u kojoj zemlji će biti pokrenuta proizvodnja bio je da je reč o članici ili zemlji kandidatu za članstvo u EU, da poseduje dobru infrastrukturu, investicione podsticaje, sporazum o slobodnoj trgovini i dobro obrazovanu radnu snagu, zbog čega je izbor pao na Srbiju.

Kapacitet u preradi ribe je 30.000 tona godišnje, koji će biti dostignut za oko tri godine.

U početku će riba u smederevski pogon dolaziti iz inostranstva, ali, kako se navodi u kompaniji, biće istražen potencijal da se uzgaja i u Srbiji.

Nemačka kompanija, Vlada Srbije i Grad Smederevo, potpisali su početkom oktobra prošle godine Memorandum o razumevanju, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je predviđao da grad izgradi još 500 kvadratnih meatara hladnjače do 31. decembra 2015, a PTC da zaposli 100 radnika.

Smederevo je sredinom 2015. izgradilo proizvodnu halu od 3.000 kvadratnih metara, kao i 2,5 kilometra puteva s pratećom infrastrukturom, ukupne vrednosti tri miliona evra, što je zakupio jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.