Vučić: Javni poziv za Železaru do početka sledeće sedmice


30. oktobar 2014. PRIVREDA – Izvor: Novi magazin – Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas u Jameni da očekuje da Železara Smederevo u punom kapacitetu počne rad u maju ili junu naredne godine, a da sve procedure budu završene do 1. februara.

Javni poziv će, rekao je premijer, biti objavljen krajem ove ili početkom sledeće sedmice.

“Država će preuzeti sve dugove Železare, u visini od oko 370 miliona evra”, kazao je on i dodao da će država učiniti sve što moze, jer problem Železare u Smederevu ne može da se reši bez pomoći države i dobrog investitora.

Vučić je ponovio da je privatizacija Železare važno pitanje za Srbiju, jedno, kako je rekao, od najvažnijih u ovom trenutku.

Nakon objavljivanja javnog poziva rok za prijave je mesec dana, a zatim je potrebno još neko vreme do raspisivanja tendera, nakon čega sledi završetak procedure, precizan je premijer.

“Za sve to nam treba oko pet meseci i računajte da u maju i junu počnemo u punom kapacitetu da radimo a da sve procedure budu završene do 1. februara”, naveo je on.

Vreme je, dodao je, potrebno i za pokretanje druge peći.

On je rekao da pretpostavlja da će tenderski uslovi biti pokretanje druge peći, puna proizvodnja od preko dva miliona tona za razliku od sadašnjih 380 hiljada tona, te povećanje sadašnjih prihoda od 320 miliona na 1,4 do 1,5 milijardi evra.